Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM

A köznevelés és a felsőoktatás közötti átmenetet, a pályaválasztást, valamint a pályaorientációt segíti a diplomantul.hu honlapon elérhető Diplomás Pályakövetési Rendszer, az online felület objektív, számszerű adatokat mutat arról, hogyan alakult a felsőoktatásban végzettek helyzete a munka világában – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. Ahhoz, hogy egy fiatal jó döntést tudjon hozni a továbbtanulásáról, illetve a szülei, tanárai megfelelő tanácsokkal láthassák el, arra is szükség van, hogy pontos képük legyen a pályakezdők munkaerőpiaci helyzetéről – hangsúlyozta. A rendszerben 138 ezer végzett hallgató tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el anonim módon. Négy évfolyam információit dolgozták fel, és azokat a szakokat vették figyelembe, amelyeken legalább 15-en végeztek egy évben – ismertette az államtitkár.

Tervek szerint december 19-én jelenik meg a felvételi tájékoztató, amiből megismerhetők az aktualitások. Ezután mintegy másfél hónap van a döntésre, a 2020-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatásba. Mindez a szeptemberben induló alap-, mester-, illetve osztatlan képzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre vonatkozik. A jelentkezések hitelesítésére további öt nap áll rendelkezésre. Kitért arra is, hogy három jelentkezési helyet meg lehet jelölni díjmentesen, további hármat pedig darabonként kétezer forintért. A felsőoktatási intézményekhez április 5-éig megérkezik minden szükséges adat és dokumentum, ami a felvételi kérelmek elbírálásához szükséges, április 19-től pedig elindulnak a www.felvi.hu oldalon a tájékozódási és ügyintézési funkciók. Július 9-e a végdátum, eddig kell minden, a felvételiről való döntéshez szükséges dokumentumot feltölteniük a jelentkezőknek. A ponthatárokat várhatóan 2020. július 23-án hirdetik ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Google BERT: mesterséges intelligenciával erősít a keresőóriás

pén dec 20 , 2019
A Google a napokban jelentette be, hogy hetven országban köztük Magyarországon is útjára indult: „a keresés történelmének egyik legnagyobb hatású változtatása”. Ez a mesterséges intelligencián alapuló BERT-algoritmus. A Bidirectional Encoder Representations (BERT) algoritmus egy gépi tanuláson és a neurális hálózatok módszerén alapuló algoritmus, amelynek a célja az emberi nyelv jobb […]
Google

Friss, ropogós