Jó hatással van a digitalizáció a népzenére

FOLK_MEA népzene oktatását és tanulását megkönnyítő új online felületeit és fejlesztéseit bemutató témanapot tartott magyar és külföldi szakemberek számára a Hagyományok Háza Digitalizáció és innováció a népzene területén címmel.

Az intézmény közleménye szerint a legfrissebb fejlesztés a Folk_ME (Folk Music Education) online népzeneoktatási platform, amelyet Both Miklós főigazgató, ötletgazda mutatott be a meghívott szakembereknek. Mint írták a napokban elindult honlap a Kárpát-medence legnagyobb online népzeneoktató platformjának számít, de a feltöltött anyagok számát tekintve benne van a világ élvonalában is. A mindenki számára elérhető netes tudástár kiváló minőségű videókat, hangszerenként külön sávokra rögzített hanganyagokat, dalszövegeket kínál, amelyek segítségével a felhasználók aktív résztvevőként ismerhetik meg a népzene eredeti előadásmódját.

„Fontos, hogy a népzene minél nagyobb arányban foglalja el az online teret” — idézi a közlemény a főigazgatót, aki hozzátette: a közösségi médiában az elmúlt években robbanásszerűen nőttek meg az online oktatási felületek, és fontos, hogy a magyar népzene tekintetében is nagy mennyiségű és jó minőségű anyagok legyenek elérhetőek az érdeklődők számára. „A platformon található, kiemelkedő kép- és hangminőségben rögzített videók alkalmasak arra, hogy a vizuálisan és hangminőségre érzékeny fiatalabb generációnak is megragadja a figyelmét” — hangsúlyozta Both.

Végleges formát kapott az Utolsó óra program

A kezdeményezést már a fejlesztés során is páratlan szakmai érdeklődés övezte nemcsak itthon, de külföldön is, a világhálón lévő anyagok, a félezer videó és az adatbázisok a kutatók, az oktatók és a gyakorló zenészek körében egyaránt népszerűek. Ezt a sikert azért tartja fontosnak a Hagyományok Háza főigazgatója, mert az eszköz segítségével a magyar népművészet és a táncházmozgalom eredményei nemzetközi szinten is láthatóvá és elérhetővé válnak.

Szintén a Hagyományok Háza gondozásában kapta meg végleges formáját az ezredforduló legnagyobb szervezett népzenei gyűjtésének, az Utolsó óra programnak az internetes megjelenését. Kelemen László, az akkori gyűjtés megszervezője, kitalálója a programmal kapcsolatban a tudós-kutató Kallós Zoltánt idézte: „Minden gyűjtés annyit ér, ami hasznosul belőle.” A közlemény szerint hangsúlyozta, hogy e munkában kizárólag a legújabb technika alkalmazása célszerű. Véleménye szerint az Utolsó Óra elnevezésnek van ugyan egy pesszimista felhangja, viszont a kezdeményezés jól szolgálja az eredeti célt.

Pávai István, a Katalogizálási Osztály vezetője részletesen is bemutatta a programnak újonnan kialakított weboldalt és számokkal illusztrálta a széles körű munkát. Vázolta a „fehér foltok” eltüntetésének szükségességét: a kevésbé ismert zenészek megszólítását a teljes körű gyűjtés érdekében. Zagyva Natália, az Adatbázis Szakcsoport szakmai vezetője a Folklóradatbázis új weblapját mutatta be. A 2001-ben elkezdődött fejlesztés mára hatalmas adatbázissá bővült, és a Folk_ME-hez hasonlóan széleskörűen használható.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Kulcs-Soft díjmentes próbaidőszakot hirdet

vas ápr 7 , 2024
ShareTweetPinShareA Kulcs-Soft Nyrt díjmentes próbaidőszakot hirdet az eÁFA-bevallás bevezetésére a társaság könyvelőszoftverében az év végéig. Kulcs-Soft közleménye szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) technológiai konzultációjára felkért partnereként az elsők között nyújtott be sikeres áfabevallást közvetlenül saját szoftveréből. A társaság ügyfelei a cég könyvelőszoftverén keresztül hozzáférhetnek a NAV új eÁFA […]
Kulcs-Soft

És még ez is...