A dilettantizmus ellen csak Lenin tanácsa segíthet: tanulni, tanulni, tanulni

Sallai-GyorgyKilencezer nemzetbiztonsági alkalmazott nevét, telefonszámát és más személyes adatát töltötte fel a netre egy amerikai hekker, miután a Super Bowl ideje alatt a social engeneering legegyszerűbb módszerével szerzett hozzáférést a drága szoftver- és hardvereszközökkel védett amerikai hivatalok rendszereihez. A hekker azt állítja, további húszezer FBI-alkalmazott adatait is megszerezte, és azokat is hamarosan közzéteszi. Erről szóló posztjában az is szerepel, hogy kétszáz gigabájtnyi nemzetbiztonsági adatot töltött le, pedig az akció alatt egyterabájthoz volt hozzáférése. A hekker előbb feltört egy e-mail fiókot, azután betelefonált a hivatalba azzal, hogy új felhasználóként elakadt és nem tud továbblépni a rendszerben. A megkeresett alkalmazott ekkor megkérdezte, van-e kódja, a nemleges választ követően pedig megadta a sajátját. A hekker ezután belépett a rendszerbe, és a már meghekkelt e-mail fiókon keresztül hozzáférést szerzett egy hálózatra kötött működő géphez, ahonnan belépett az intranetre.

„Ez egészen egyszerűen hihetetlen, ám a jelek szerint mégis igaz – mondja Sallai György, a KPMG információbiztonsági tanácsadásért felelős igazgatója, majd így fogalmaz: – A világ legdrágább védelmi rendszere sem sebezhetetlen, ha az alkalmazottak egyszerűen dilettánsak. Nagyon kíváncsi lennék, hogy az illető megadta volna-e a saját bankjától a tokenjére érkező jelszót, ha valaki felhívja. Talán igen, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem: ez pedig kiválóan mutatja, hogy alkalmazottként milyen felelőtlenek tudnak lenni az emberek.” Sallai szerint minden informatikai rendszer annyit ér, amennyit a hozzá kapcsolódó szabályzatból az emberek betartanak. Ehhez folyamatos képzés és az egész intézményrendszer minden szintjét átható fenyegetettségtudat szükséges. A szakértő arra figyelmeztet, hogy a social engeneering módszerekkel szemben a legjobb szoftveres és hardveres védelem is kevés, sőt minél drágább és ismertebb a védelmi rendszer, annál könnyelműbbé teheti az alkalmazottakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az OpenSignal szerint gyors a Telekom 4G hálózata

pén febr 12 , 2016
Az OpenSignal méréseinek átlagai szerint a Magyar Telekom 4G szolgáltatásai átlagban 30 Mbit/s-os letöltési sebességet biztosítanak a felhasználóknak, amellyel a világ kilencedik, Európa harmadik leggyorsabb 4G szolgáltatását nyújtja. A lista elején szereplő Szingapúrban percenként 37 Mbit-es átlagot mértek, míg a 4G letöltési sebesség globális átlaga csupán 13,5 Mbit/s – derül […]

És még ez is...