Légy észnél, ha az MNB vírusirtó telepítésére biztat

e-mailÚjabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával.

Egy most terjedő e-mailes csalásban csalók magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le. Az MNB a közleményében kiemelte hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára. Felhívták a figyelmet arra, hogy az így megkeresett vagy megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni.

A bűnözőlk a levélben a hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást. Ez a program nem vírusirtó, nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait.

Hangsúlyozták azt is, hogy a jegybank nem levelez közvetlenül lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó-programot. Az MNB kéri, hogy minden banki ügyfél legyen körültekintő, e-mailben érkező kérésre ne telepítsen semmilyen szoftvert, és eszközeire kizárólag ellenőrzött applikációt töltsön le.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

NAV: Mobilappal ellenőrizheted az adószámládat

szo ápr 27 , 2024
ShareTweetPinShareA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál. A NAV az adószámlán tartja nyilván ügyfelei adó-, vám- és egyéb fizetési kötelezettségeit, valamint az ezekkel összefüggő befizetéseket, kiutalásokat és átvezetéseket. Ha valakinek van adóazonosító jele vagy adószáma, adott már […]
NAV Mobil app

És még ez is...