Egyre kíváncsiabbak a hatóságok

spyVilágszerte használják politikai megfigyelésre a kifejezetten bűnüldözési célokkal legálisan készült szoftvereket a hatóságok, a megfigyelés ellen azonban lehet védekezni, a “láthatatlanná válás” pedig mindenki számára elérhető – állítják az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat szakértői.

Újságírók és politikai aktivisták ellen folytatott legutóbbi megfigyelési akciók visszafejtésével a Kaspersky Lab és a kanadai Citizen Lab szakértői az olasz HackingTeam szoftverfejlesztő vállalat legális megfigyelő alkalmazáscsomagja, a Galileo moduljait azonosították be a vezérlőszerverek földrajzi elhelyezkedésével együtt. Az olasz szoftverfejlesztő vállalat kizárólag kormányzati szerveknek és hatóságoknak értékesíti termékeit. A tájékoztatón hangsúlyozták, hogy a szerverek földrajzi elhelyezkedése nem jelent semmiféle kapcsolatot az adott ország hatóságaival. A Galileo persze nem az egyetlen hatósági megfigyelő eszköz, hiszen létezik még egyebek között az amerikai Magic Lantern, a német StaatsTrojaner, a kínai Aurora, a spanyol Careto vagy az orosz Turla is.

A megfigyelő szoftverek funkcióival való visszaélés egyik extrém példájaként Morgan Marquis-Boire a Citizen Lab vezető kutatója elmondta, hogy egy arab országban, ahol a nők csak a felügyeletüket ellátó férfiak engedélyével utazhatnak, lehetséges sms üzenetben értesülni arról, ha egy nő okostelefonja kapcsolatba lép egy repülőtéri wifi hotspottal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

UNIT CODA a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nél

sze júl 2 , 2014
A UNIT CODA Hungary Kft. egy meghívásos pályázat győzteseként lett a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. pénzügyi megoldásszállítója. A vállalat meglévő lakás-takarékpénztári alaprendszerét kívánta egy vagy több, jövőorientált lakás-takarékpénztári és pénzügyi standard alkalmazással kiváltani, amely magában foglalja a könyvviteli, főkönyvi rendszer leváltását és kiterjed az addigi peremrendszerek cseréjére is. A Fundamenta az új […]

Friss, ropogós