Babasírás: okok és megoldások

babylion.huAz anyukák egyik legnagyobb félelme, hogy nem fogják tudni, mikor miért sír a baba. És ha üvölt, mit lehet tenni? A védőnők, nagyszülők, ismerősök tanácsait is érdemes megfogadni, hiszen mindenki jó szándékúan akar segíteni ebben a helyzetben. Mi is összegyűjtöttünk pár lehetséges okot és megoldást a sírásra.

Újszülöttkor, csecsemőkor

Amíg a gyerek nem tanul meg beszélni, nem tudja elmondani, mi, hol fáj, addig sokszor tanácstalanul állunk a bömbölő csecsemő mellett, bevetve minden ismert praktikát.

Az újszülöttek számára fontos a testközelség, hogy érezzék a biztonságot. Sokszor csak azért sírnak, mert az anya ölelésére, melegségre vágynak. Fontos, hogy minél többet legyenek kézben. Nagyon jó szolgálatot tudnak tenni ebben a korban a babahordozók, kenguruk, melyek segítségével a pici testi kontaktusban marad az anyával akkor is, ha annak épp dolga van.

A Baby Lion bababoltban kapható kenguruk kiváló minőségűek, többségük többfunkciós, azaz elöl és hátul is hordható bennük a baba az életkorától, súlyától függően. Nem kell tehát magára hagynunk a csecsemőt akkor sem, ha főzünk, bevásárolunk vagy elszaladunk a boltba: a szoros összebújással sokszor elkerülhető a sírás.

Fogzás és hasfájás

Két másik oka is lehet a piciknek arra, hogy sírjanak: ha jön a foguk, és ha fáj a hasuk.

A fogzás idején igen megterhelő lehet a szülők számára, hogy éjszaka is többször felkeljenek, de sajnos nincs más megoldás. Ilyenkor a babák nagyon nyűgösek, s bár nem tudják még kifejezni, fájdalmaik vannak. A védőnők fognak javasolni olyan szereket, melyek használatával ez enyhíthető. Gyakran kenjük be a baba fogínyét hűsítő géllel, és a hűtőrágóka is jó megoldás lehet. Ez az a kor, amikor mindent a szájukba vesznek a kicsik, így arra figyeljünk, nehogy apróbb tárgyakat nyeljenek le!

A hasfájás is tipikus eset, ami okot ad a sírásra. Ilyenkor a pici felrántja a lábát, és éles hangon kezd el sírni. Ennek kezelésére is több tippet kaphatunk, de gyerekorvossal mindenképp konzultáljunk!

Persze ezenkívül még számtalan oka lehet annak, ha elered a baba könnye: lehet, hogy fázik, lehet, hogy melege van, vagy szoros valamelyik ruhája. Ha nem tudjuk, mi lehet a sírás oka, próbáljuk meg elterelni a gyerkőc figyelmét! Indítsuk el neki a zenélő játékot a kiságy fölött, vagy ültessük babahintába, pihenőszékbe! Ez általában megnyugtatóan hat rájuk.

A dackorszak

Amikor már nagyobbak lesznek a gyerekek, megtanulják kifejezni érzéseiket. A sírás okára is tudnak magyarázatot adni. Sok esetben arra vágynak ilyenkor, hogy továbbra is babusgassuk őket. Ha elesnek, lehorzsolják a térdüket: kenjük be, ragasszunk rá jópofa sebtapaszt és nyugtassuk meg őket. Ha betegek, nyűgösek: főzzük meg a kedvenc ételüket!

A 2-3 éves korban jelentkező dackorszak okozhat még nehézséget. Ilyenkor nemcsak a sírás, hanem a hiszti, a toporzékolás is előfordul. Nagy fokú türelem és empátia szükséges ennek a korszaknak az átvészeléséhez. Jó tanácsokért itt is forduljunk szakemberekhez!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

2022-ben is hódítanak a modern fürdőszoba kiegészítők

pén márc 11 , 2022
ShareTweetPinShareAz új lakásba költözés hatalmas izgalommal tölt el minket, s bizony minden egyes sarkát gondosan meg akarjuk tervezni. Mi következik ebből? Az, hogy a legtöbb helyiségben szükségünk lesz speciális kiegészítőkre. Nagy fejtörést okoz például a fürdőszoba berendezése. Legyen letisztult, legyenek benne praktikus és mutatós darabok egyaránt! Ha neked is ez […]
designmarket.hu

És még ez is...