Új adatvédelmi egyezmény az Európai Unió és az Egyesült Államok között

Andrus AnsipÚj adatvédelmi egyezményt fogadott el az Európai Unió és az Egyesült Államok az októberben érvénytelenített, úgynevezett Safe Harbor megállapodás helyett – jelentette be az Európai Bizottság szóvivője. A bizottság tájékoztatása szerint az új szabályozás szigorúbb kötelezettségeket ír elő az amerikai vállalatok számára és biztosítja a személyes adatok valódi védelmét. “Az állampolgáraink biztosak lehetnek benne, hogy teljes védelmet élveznek a személyes adataik” – jelentette ki Andrus Ansip digitális piacért felelős EU-biztos.

Az Európai Unió legfelsőbb szintű bírósága tavaly ősszel érvénytelennek nyilvánította a személyes adatok cseréjére vonatkozó korábbi egyezményt, amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhettek uniós polgárok adataihoz, ha a cégek vállalták, hogy betartják az EU adatvédelmi előírásait. A korábbi megegyezést komoly bírálatok érték, miután Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori elemzője 2013-ban titkos információkat kezdett kiszivárogtatni az amerikai elektronikai hírszerzés tevékenységéről. Sokan sérelmezték, hogy az 1998-ban kötött egyezmény lehetővé tette az uniós állampolgárok személyes adatainak legális továbbítását az Egyesült Államok felé, miközben Washington nem rendelkezik az unióéhoz hasonlóan szigorú adatvédelmi szabályozással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Most nem lennénk a bankok helyében

sze febr 10 , 2016
A Metel kiberbűnözői csoportnak rengeteg trükk van a tarsolyában, de különösen érdekessé egy rendkívül okos módszer teszi, amelynek révén ellenőrzést szerez a bankok pénzügyi tranzakciókhoz hozzáférő számítógépei (például a banki call center gépek) felett, így a bűnbanda automatizálhatja az ATM kifizetések visszaállítását — derítették ki a Kaspersky Lab kutatói. A […]