Intel Q1: brutális veszteség

IntelAz Intel a napokban közzétett első negyedéves eredményeiben az egy részvényre jutó nyereség 133 százalékos éves csökkenéséről számolt be. „A bevétel éves szinten közel 36 százalékkal 11,7 milliárd dollárra esett vissza”

Az első negyedévben az Intel 2,8 milliárd dolláros, azaz részvényenként 66 centes nettó veszteséget ért el a tavalyi 8,1 milliárd dolláros, azaz részvényenként 1,98 dolláros nettó nyereség után. A készletek átstrukturálásának, a dolgozói részvényopciók közelmúltbeli módosításának és az akvizíciókkal kapcsolatos egyéb költségek hatása nélkül a társaság részvényenként csak négy cent veszteséget szenvedett el, ami azért kevesebb, mint amire az elemzők számítottak. A bevétel 11,7 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 18,4 milliárd dollárról.

Nagyobb baj, hogy immár az ötödik egymást követő negyedévben csökken a félvezetőgyártó árbevétele, és a második egymást követő negyedév, amikor veszteséges. Ez egyben az Intel eddigi legnagyobb negyedéves vesztesége is, megelőzve a 2017-es negyedik negyedévet, amikor 687 millió dolláros veszteséget szenvedett el. Az Intel abban bízik, hogy 2026-ra olyan fejlett chipeket tud majd gyártani, mint a tajvani TSMC, és versenybe szállhat az olyan egyedi munkákért, mint az Apple iPhone-okban használt A-sorozatú chipjei. Az Intel szerint jó úton haladnak e célok elérése felé — áll a CNBC által idézett jelentésben.

Az Intel Client Computing csoportja, amely az asztali és laptop Windows pc-k többségét működtető chipeket gyártja, 5,8 milliárd dolláros bevételt jelentett, ami éves szinten 38 százalékos csökkenést jelent. Az Intel adatközpont és mesterséges intelligencia szegmensébe tartozó szerverchip részleg még ennél is nagyobb, 39 százalékos visszaesést szenvedett el: 3,7 milliárd dollár bevételt termelve. A legkisebb teljes üzletág, a Network and Edge 1,5 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami már-már üdítően „alacsony” harminc százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. Látszik némi fény az éjszakában: az Intel tulajdonában lévő Mobileye 16 százalékos forgalomnövekedésről számolt be, 458 millió dollár bevételt realizálva. A Mobileye önvezető autókhoz gyárt rendszereket és szoftvereket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

MNB: közeleg a digitális jegybankpénz bevezetése

csü máj 4 , 2023
A világon számos nemzeti bank kutatja a digitális jegybankpénzben rejlő lehetőségeket, nyomon kell követni ezeket az innovációkat, hogy amennyiben megtörténik az áttörés, Magyarország gyorsan tudjon reagálni arra – mondta Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint az jegybanknak keresnie kell azokat a résterületeket, amelyeken keresztül kapcsolódni tud a […]
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

És még ez is...