Innováció: az esélytelenek nyugalmával

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkáraA Magyarország Kormánya azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra kerüljön az innováció területén Európa legjobb 10, a világ legjobb 25 országa közé.

Magyarország Európában a 21., a világban pedig a 34. helyen állt tavaly a különböző innovációs indexek alapján — jelentette ki Bódis László. A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára szerint a felzárkózáshoz a magyar innovációs ökoszisztémában három területen kell jelentős előrelépést elérni.

Az egyik terület a kutatói, fejlesztői utánpótlás növelése: jelenleg Magyarországon egymillió magyar lakosra mintegy 6200 fejlesztőmérnök jut, ezt 9000-re szeretnék növelni az évtized végére. (Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, ez a lerohasztott közoktatás miatt nem teljesülhet. A -szerk- megj.) A másik terület az innováló kis és középvállalkozások (kkv) arányának növelése, Magyarországon jelenleg ez a mutató 32,7 százalék szemben az uniós átlag 52 százalékával. A harmadik terület az iparjogvédelmi aktivitás növelése.

 Egyszerűbb és olcsóbb szabadalmaztatás… Az segít?

Egymilliárd euró GDP-re vetítve Magyarországon 1,5 szabadalom jut, az uniós átlag 3,5 szabadalom. Magyarország ezzel a mutatóval az unió tagországai között a 12. helyen áll – sorolta Bódis. megjegyezte: a magyar kkv-k 2,5 százaléka szabadalmaztat évente, szemben a lengyel 4,5 százalékkal és a cseh hét százalékkal.

Bódis kiemelte, az iparjogvédelemi aktivitás növeléséért olcsóbbá és egyszerűbbé teszik a szabadalmaztatást, az egyetemeknél a tudományos pályán történő előrejutásban figyelembe veszik a szabadalommal rendelkező innovációs tevékenységet is, a vállalatoknak piaci innovációs pályázatokat hirdettek, illetve közérthetővé teszik a szellemi tulajdonnal kapcsolatos információkat.

Az EU innovációs rangsora - 2022

-szerk-Vélemény
Nyilván lehet találni olyan innovációs mutatót, amely szerint Magyarország a világegyetem vezető innovátorainak élcsoportjába tartozik. Az Európai Unió statisztikája négy csoportba osztja a tagállamok innovációs teljesítményét. A négy csoportban Magyarország az utolsó, a szomorú valóságot – mármint, hogy még mindig az utolsók között vagyunk – némileg szépítő „feltörekvő innovátorok” elnevezésű csoportban szerepel, igaz, azt vezeti. Bár a 2023-as innovációs eredménytáblát (ami a 2022-es eredményeket tartalmazza) még nem hozták nyilvánosságra, azonban a Világgazdaság információja szerint Magyarország lesz az egyetlen, amely szintet lép, és a feltörekvő innovátoroktól a mérsékeltekhez kerül. Örülünk. Ennek ellenére tudomásul kell venni, amíg az oktatást nem teszik rendbe, amíg egy vállalkozás sikere attól függ, hogy NER kompatibilis-e a tulajdonosa, addig e területen nem lesz érdemi előrelépés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az indiai holdjáró megtette első útját a Holdon

pén aug 25 , 2023
India Csandraján-3 küldetésének holdjárója megtette első útját a Hold felszínén egy nappal azután, hogy az ország űrjárműve elsőként szállt le a déli pólus közelében. A holdjáró legördült a Vikram leszállóegységről, és „India sétát tett a Holdon!” – fogalmazott az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) a BBC News jelentése szerint. A Csandraján-3 […]
Csandraján-3

És még ez is...