Az indiai holdjáró megtette első útját a Holdon

Csandraján-3India Csandraján-3 küldetésének holdjárója megtette első útját a Hold felszínén egy nappal azután, hogy az ország űrjárműve elsőként szállt le a déli pólus közelében.

A holdjáró legördült a Vikram leszállóegységről, és „India sétát tett a Holdon!” – fogalmazott az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) a BBC News jelentése szerint. A Csandraján-3 Vikram leszállóegysége a terveknek megfelelően szerdán landolt a Föld kísérőbolygójának déli pólusánál. Korábban csupán három ország – az Egyesült Államok, a korábbi Szovjetunió és Kína – hajtott végre sikeres holdra szállást. A 26 kilogramm súlyú Pragján rover (amelynek neve bölcsességet jelent szanszkritül), a Vikram leszállóegység gyomrában érkezett a Holdra.

Másodpercenként egy centiméter

Miután a landolás miatt keletkezett por elült, a Vikram kinyitotta a rámpáját, hogy a Pragján legördülhessen rajta a Hold felszínére. A holdjáró a következő napokban a sziklák és a kráterek között haladva gyűjt adatokat és készít képeket, amelyeket visszaküld a Földre, ahol elemzik majd azokat. A Pragján két műszerrel deríti fel, hogy milyen ásványi anyagok találhatók a Hold felszínén, és tanulmányozza a talaj kémiai összetételét. A holdjáró a leszállóegységgel kommunikál, amely a Csandraján-2 küldetés még mindig a Hold körül keringő egységére továbbítja az adatokat, és az anyag onnan érkezik a Földre. Az ISRO tájékoztatása szerint a rover másodpercenként egy centimétert tesz meg, a Hold porában hagyott nyomán látható az űrhivatal logója, amit a jármű kerekeibe ágyaztak.

A holdra szállás napja egybeesett a holdi nap kezdetével. A Holdon egy nap 28 földi napig tart, a leszállóegységnek és a rovernek 14 nap áll rendelkezésére, hogy akkumulátorait a napfényből feltöltse. Amint a holdi este leszáll, az egységek kikapcsolnak, és befejezik a munkát. Egyelőre nem világos, hogy a következő holdi napon újraélednek-e.

Figyelem!A szerdai sikeres landolás különösen jelentős annak fényében, hogy India második, 140 millió dollárba kerülő Hold-missziója kudarcba fulladt 2019-ben, miután a leszállóegység és a holdjáró landolás közben – vélhetőleg szoftverhiba miatt – megsemmisült. A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. A Csandraján-3 fő célja, hogy vizet keressen. A tudósok szerint a déli sarki régió óriási krátereinek mélyén, ahová sohasem jut el a napfény, jég lehet, ami kulcsfontosságú lenne a jövőben egy emberlakta holdbázis fenntartásához. Emellett a Marsra és más távoli célállomásokra tartó űrhajók hajtóanyag-ellátására is használhatnák.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Informatika: Sokat fejlődtek a magyar kkv-k, de nem eleget

szo aug 26 , 2023
ShareTweetPinShareRadikális változásokat fog hozni a cégvezetők körében jelenleg zajló generációváltás, így hamarosan jelentős lemaradással szembesülhetnek azok a cégek, amelyek nem váltanak magasabb szintű informatikára. Sokat fejlődtek a magyar vállalkozások informatika terén az elmúlt években, amit részben a pandémia, részben pedig a gazdasági válság kényszerített ki. Sok vezető azonban még mindig […]
Juhász Viktor iSolution

És még ez is...