Sötét dolgok: Felbocsátották az Euclid űrtávcsövet

Kennedy űrközpont, rakéótakilövésFelbocsátották a Kennedy Űrközpontból a SpaceX rakétáján az Európai Űrügynökség megfigyelő teleszkópját, amely az univerzum eddig nem ismert úgynevezett „sötét anyagát” próbálja felderíteni.

A floridai Cape Canaveral-ből a SpaceX mintegy hetven méter magas Falcon 9 rakétája emelte levegőbe az Euclid egységet, ami mintegy másfél millió kilométerre a Földtől tartózkodik majd, az L2 Lagrange-ponton. Ez a Nap-Föld rendszer olyan pontja, ahol a gravitációs erők kiegyenlítik egymást, így az ott tartózkodó tárgyak képesek „lebegni”. Az Euclid teleszkóp feladata az lesz, hogy információkat gyűjtsön az univerzumban jelen lévő nem ismert, de feltételezett „sötét anyagáról” és a „sötét energiáról”. A sötét anyag csillagászati műszerekkel közvetlenül nem mutatható ki, jelenlétére csak a látható anyagokra gyakorolt gravitációs hatásából lehet következtetni. A sötét energia az a feltételezett energiaforma, ami jelen van az egész univerzumban.

A csillagászok feltételezése szerint a sötét anyag és energia a világegyetem 95 százalékát teszi ki, míg 5 százalékot jelentenek a tudósok által ma ismert elemei. Az Euclid több hónapon keresztül tartó küldetésének költségvetése másfél milliárd dollár (mintegy 520 milliárd forint), az Európai Űrügynökség programjában az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala is részt vesz. Az európai űrtávcső a Naprendszernek hozzávetőleg azon a pontján végzi majd a tudományos megfigyeléseket, ahol az amerikai James Webb Űrteleszkóp is tartózkodik, ami 2021. decemberében hagyta el a Földet.

Az Euclid programmal kapcsolatban az Európai Űrügynökség igazgatója, Josef Aschbacher szombaton a sikeres felbocsátás után öröméről és izgatottságáról beszélt, és úgy fogalmazott: „van egy küldetésünk”. Az amerikai űrhivatal washingtoni tudományos igazgatóságának hivatalvezetője, Nicola Fox azt mondta, hogy az Euclid nemcsak kikövezi az utat a NASA következő űrteleszkópja, a Roman Space számára, hanem megnyitja a megfigyelő csillagászat újabb „arany korszakát”, ami oly módon segíthet megérteni a világegyetem történetét és szerkezetét, amire korábban nem volt lehetőség.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Újabb funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás

hét júl 3 , 2023
ShareTweetPinShareÚjabb funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás a 2,3 millió felhasználó számára. Minden, az EESZT indulása óta feltöltött egészségügyi dokumentum elérhetővé vált, és az alkalmazásból közvetlenül hívható az Egészségvonal. Mostantól nemcsak az elmúlt három hónap, hanem az EESZT indulása óta feltöltött valamennyi laboreredmény, ambuláns lap, vizsgálati lelet, zárójelentés és minden […]
EgészségAblak

És még ez is...