Új európai űrtávcsövet indítanak útjára

Euclid űrtávcsőAz univerzum egyik legnagyobb rejtélyét, a sötét energia természetét fogja kutatni a Euclid nevű új európai űrtávcső, amelyet a tervek szerint július 1-jén bocsátanak fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból.

A Csillagászat.hu szakportál cikke szerint az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) 2011-ben hagyta jóvá a sötét energia kutatását célzó, 1,4 milliárd euró költségvetésű Euclid-projektet. A hat évre tervezett küldetés során az űrtávcsővel mindeddig elképzelhetetlen számú, összesen egymilliárd galaxis felmérését szeretnék elvégezni a kutatók. A felmérés az égbolt egyharmadát fedi majd le, időben pedig olyan galaxisokig tekint vissza, amelyek fénye akkor indult el, amikor az univerzum kora a mai 13,8 milliárd évnek mindössze negyede volt – olvasható Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium csillagászának cikkében.

„Bár a feladat hatalmas, a Euclid elsődleges célja meglepően egyszerű. Az általa összegyűjtendő adatok alapján egyetlen, w-vel jelölt szám értékét szeretnék meghatározni” – írta a csillagás. A w a sötét energia hatását írja le. Ennek a titokzatos antigravitációs erőnek tulajdonítják az univerzum gyorsuló tágulását. Minden eddigi mérés arra utal, hogy a w értéke -1-hez közeli. Ha kiderülne, hogy pontosan -1, az megerősítené a sötét energia természetének „triviális” megoldását, mégpedig azt, hogy az nem más, mint az Albert Einstein általános relativitáselméletében bevezetett egyszerű finomhangolás, az úgynevezett kozmológiai állandó, amely az üres teret egyfajta veleszületett rugalmassággal ruházza fel. A kozmológusok számára ez a megoldás a lehető legrosszabb kimenetel lenne, mivel egy semmire sem használható tényezőt kapnának csak, amely semmit nem mond se a sötét energia forrásáról, se arról, hogy miért éppen ennyi az értéke.

Ha akár csak kicsivel is eltérne a -1-től, vagy jobb esetben értéke az idővel változna, az a kozmológusokat új, átfogó elmélet irányába terelhetné, amelyből új fizikai felismerések születhetnének – írta Kovács. Az űrtávcső jelenleg egy floridai „tisztaszobában” várakozik az indításra és az azt követő egy hónapos útra a Földtől 1,5 millió kilométerre lévő L2 gravitációs egyensúlyi pontig, ahol a James Webb-űrtávcső is működik.

Az L2 ponthoz történő megérkezés és néhány hónapos kalibrálás után a Euclid elkezdi az égbolt 36 százalékát lefedő felmérést.
Mindössze két nap alatt az égboltnak akkora területét fogja átvizsgálni, amekkorát a Hubble-űrtávcső több mint három évtized alatt. Becslések szerint tízmilliárd galaxist, csillagot és naprendszerbéli objektumot fog rögzíteni, új vizsgálható célpontokat azonosítva a James Webb-űrtávcső és a nagy földfelszíni teleszkópok számára. Az adatcunamiból a Euclid-konzorcium egymilliárd galaxis képét elemzi a gyenge lencsézés szempontjából, valamint több tízmillió galaxis színképét, hogy meghatározza térbeli pozíciójukat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Állítólag a magyar gazdaságban magas arányt képvisel high-tech

csü jún 29 , 2023
Rejtély, hogyan állta meg mosolygás nélkül a gazdaságfejlesztési miniszter hallgatósága, amikor kijelentette, hogy a magyar gazdaság szerkezetében a high-tech magas arányt képvisel. Nagy Márton ugyanis kifejtette, hogy a magyar ipar növekedésében jelentős a csúcstechnológia szerepe. A Nemzetközi Valutaalap kutatása szerint a magyar gazdaságon belül hetven százalékos arányt képvisel a high-tech, ezzel […]
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter

És még ez is...