Egyre több vállalat tervez digitális fejlesztést

Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetőjeNőtt a digitális fejlesztést tervező cégek száma, és emelkedett a K&H innovációs indexe is, a mutató kedvező trendjét az orosz-ukrán konfliktus sem törte meg – mondta Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetője.

Az idei első félévben készült kutatás a több mint 300 millió forint éves árbevételű magyar cégek elmúlt két évének fejlesztéseit vizsgálta. A K&H innovációs index négy részindex súlyozásából áll. Az 52 kérdésből álló sorozatból négy részindex készült, amelyek áttekintést adnak a már megvalósult, tervezett és digitális innovációkról, valamint a cégek innovációs stratégiájáról. Ezen részindexek súlyozott átlagából alakul ki a K&H innovációs index, amelyben a legnagyobb – 50 százalék – súllyal a jövőbeni innovációk kapnak helyet.

Az év első felében 30 ponttal nőtt a K&H innovációs indexe a korábbi 28 ponthoz képest. Az előző méréshez képest a tavalyi év második felében elért 2 pontos növekedés elsősorban a már megvalósult és digitális fejlesztéseknek köszönhető – sorolta. A digitális innovációs alindex jelentősen, 5 ponttal emelkedett. Egyik részindex sem csökkent az értékben, ami azt jelenti, hogy a vállalatok továbbra is kiemelt feladatként kezelik az innovációt – zárta szavait. A felmérés szerint a digitális fejlesztés elsősorban a vállalati háttérfolyamatok és a logisztika területén valósult meg, jellemzően a 300 millió forint és egymilliárd forint közötti árbevételű középvállalatok esetében, leginkább a kereskedelemben.

Németh jó hírnek nevezte, hogy az ágazatokon belül megnövekedett a mezőgazdasági innovációk száma. Az elmúlt két évben csökkent a megkérdezett cégek innovatív termékek értékesítéséből származó árbevétele. Csökkent azoknak a cégeknek a száma is, amelyek az innovatív termékek vagy szolgáltatások értékesítésének több mint húsz százalékát adják. A cégek 16 százaléka nyert el K+F támogatást az elmúlt két évben – és nőtt az általuk kedvezőnek nevezett cégek aránya, akik többször is jutottak ilyen forráshoz. Tízből három vállalat odafigyel a fenntarthatóságra és a folyamataiba bevezetett környezetbarát fejlesztés fejlesztésére. Az általa kedvezőtlennek nevezett digitális átalakulás csak a cégek felének fontos, a változáshoz pedig komoly oktatás szükséges.

Minden digitalizációs területen – például big data elemzés, szoftverek, informatikai rendszerek fejlesztése a távmunka érdekében – jelentős emelkedést mértek. A szolgáltatások és az ipar az elmúlt évekhez hasonlóan ismét élen jár az innovatív megoldások alkalmazásában. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cégek túlnyomó többsége még nem használja ki a mesterséges intelligencia (AI) vívmányait, mint például a beszédfelismerés, a csalásfelderítés, a chat-botok, a gépi fordítás, és ezek bevezetését nem is tervezi a következő két évben. Nagyobb igény mutatkozik a rövid távú hatékonyságnövelő innovációkra, és kevés vállalkozás vállalkozik hosszabb távú befektetésekre. Az orosz-ukrán konfliktus a megkérdezett cégek innovációs tevékenységének mindössze 27 százalékát érintette hátrányosan, 68 százalékuknak nem okozott problémát. A cégek azonban már most pesszimistábbak a jövőt illetően: 37 százalékuk jelezte, hogy a konfliktus kedvezőtlenül érintheti innovációs programjaikat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bennfentes részvényvásárlás miatt büntet az MNB

ked jún 14 , 2022
A  Magyar Nemzeti Bank (MNB) 58 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre, aki bennfentes információ ismeretében Est Media részvényeket vásárolt, így a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutott – közölte a MNB. A közlemény szerint a magánszemély egy nappal azelőtt vásárolt részvényeket, hogy az Est Media bejelentette volna a […]
Est Média

Friss, ropogós