A SZTAKI aktív a DNS4EU projektben

Internet, DNSA HunCERT szakmai csapatát biztosító SZTAKI konzorciumi tagként aktívan részt vesz a DNS4EU projektben.

A DNS4EU projekt célja, hogy az EU polgárai, vállalatai és intézményei biztonságos, a szigorú EU-s adatvédelmi szempontoknak megfelelő, nagy teljesítményű, rekurzív Domain Name System (DNS) feloldó szolgáltatást használhassanak, azaz hogy alternatívát kínáljon a jelenleg a piacot uraló nyilvános DNS-rendszerekkel szemben. A projektben való részvételünkkel hozzájárulunk az EU digitális szuverenitásához egy privát, biztonságos és független európai DNS-feloldó biztosítása révén.

A fenyegetésekkel kapcsolatos információszolgáltatás mellett a HunCERT, amelyet a SZTAKI technikai szakértelme támogat, inkább tanácsadói szerepet tölt be a projektben, több kulcsfontosságú területre összpontosítva. Segítenek a rendszer biztonsági tervének kialakításában a DNS4EU infrastruktúrát fenyegető potenciális veszélyek azonosításával, biztosítva, hogy a projekt kialakítása ellenálló legyen az ismert és újonnan felmerülő kiberkockázatokkal szemben, valamint tanácsot adnak az adatbiztonság, a hozzáférés-szabályozás, a sebezhetőségek kezelése és a biztonsági ellenőrzésekre való felkészülés terén.

Részt vesznek továbbá a kommunikációs és disszeminációs tevékenységekben is annak biztosítása érdekében, hogy a DNS4EU projekt célkitűzéseivel, fejlesztéseivel és eredményeivel kapcsolatos ismeretek hatékonyan eljussanak a szélesebb nyilvánosság, a politikai döntéshozók és az ágazat szakemberei felé. Több jelentős konferencián (huNOG, Networkshop) tartottak előadást ebben a témában, és továbbiakat is terveznek. Magyarország részvétele a DNS4EU projektben bizonyítja a HunCERT és a  SZTAKI elkötelezettségét a kiberbiztonság nemzeti és európai szintű előmozdítása mellett.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már a mobilodon is ellenőrizheted bejelentetett-e a munkáltatód

szo ápr 13 , 2024
ShareTweetPinShareA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki ellenőrizheti néhány koppintással, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e. Az adóhivatal a közleményében azt közölték, hogy a lekérdezés mindössze fél percet vesz igénybe, az eredmény azonban mindenki számára fontos, mert a szabályos foglalkoztatás az egészségügyi ellátásnak és a későbbi nyugdíjnak […]
NAV Mobil app

És még ez is...