Dezinformál a Twitter, lépett az Európai Bizottság

Elon Mussk - TwitterAz Európai Bizottság (EB) a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján hivatalos információkérésre vonatkozó megkeresést küldött a Twitter (értsd: X) közösségi platformnak.

Az EB azért kér információt a Twittertől, mert az uniós testülethez illegális, dezinformációs, különösen terrorista és erőszakos tartalmakra, valamint gyűlöletbeszéd terjesztésére vonatkozó bejelentések érkeztek. A Twitternek augusztus vége óta meg kell felelnie a DSA által bevezetett rendelkezések teljes körének, ami magában foglalja az illegális tartalmak, a dezinformáció, a nemi alapú erőszak terjesztésével kapcsolatos kockázatok, valamint az alapvető jogok gyakorlására, a gyermekek jogaira, a közbiztonságra és a mentális jólétre gyakorolt esetleges negatív hatások felmérését és csökkentését.

Az EB megvizsgálja, hogy a Twitter megfelel-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvény előírásainak, az azonosított kockázatok csökkentésére irányuló intézkedésekkel kapcsolatos gyakorlatának terén. A közösségi platformnak október 18-i, illetve október 31-i határidővel kell választ adni a bizottság aggályaira. A Twitter válaszainak értékelése alapján a testület dönt a következő lépésekről.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a bizottság bírságot szabhat ki a tájékoztatás iránti kérelemre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. Amennyiben a Twitter nem válaszol a megkeresésre időben, a testület dönthet úgy, hogy határozatban kéri a tájékoztatást. Ebben az esetben a határidőre történő válaszadás elmulasztása időszakos bírság kiszabását vonhatja maga után – hívta fel a figyelmet az EB.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem csak számol, fűt is a Komondor szuperszámítógép

pén okt 13 , 2023
ShareTweetPinShareAz ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti kampuszán működő Komondor hulladékhőjével fűtik a jövőben a debreceni sportuszodát. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt döntött az önkormányzat úgy, hogy újabb megoldásokat keres az energiahatékonyság terén. megtalálták: a Komondor szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem, az […]
Komondor HPC

És még ez is...