Bérkalkulátor és a kiszámítható havi jövedelem

A bruttó bér kiszámítása nem egyszerű feladatMindenki szeret tisztában lenni vele, hogy havi szinten mennyi bevételre számíthat, hiszen így könnyebb előre kalkulálni a várható költségekkel is. A bruttó-nettó bér átváltása azonban önmagában nem túl egyszerű, hiszen számos adóval és levonással kell számolnunk. Szerencsére erre is létezik egyszerű, online megoldás.

Az ember természetéből fakadóan szeret előre tervezni. Még ha ez nem is igaz az élet minden területére – hiszen mindannyian mások vagyunk – vannak olyan területek, amelyekre ez univerzálisan igaz. A legszemléletesebb példa pedig talán éppen a havi pénzmozgás kalkulációja lenne. Vagyis, hogy mennyi bevételre számíthatunk az adott hónapban, illetve e mellé mekkora kiadások társulnak. Váratlan költségek és bevételek persze mindig előfordulhatnak, de egy nagyságrendi kalkuláció mindenki számára fontos támpont abban, hogy mit engedhet meg magának vagy éppen mit nem. A jelenlegi kiélezett gazdasági helyzetben pedig még fontosabbá válik a tudatos pénzkezelés.

Ha pedig havi bevételekről van szó, akkor a munkabérünk az egyik legbiztosabb pont. A pontos számok ugyanakkor sokszor elvesznek a bruttó-nettó átváltás problémája miatt. A bruttó bérünk ugyanis még a különböző adók és levonások nélkül jeleníti meg jövedelmünket, ám a fontos mégis a kézhez kapott nettó összeg. A nettó-bruttó kalkuláció a munkakeresők számára is fontos, hiszen sok hirdetés bruttó jövedelemsávot ad meg, így nem árt odafigyelni és az ebből származó nettó jövedelemmel számolni egy-egy munkakörnél. A két összeg különbségének kiszámítása nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiszen számos befolyásoló tényező is alakítja azt. Szerencsére azonban az online bérkalkulátor segítségével pár kattintás után pontos eredményt kaphatunk.

Az online bérkalkulátos segít tisztába tenni a várható brvételeketOnline segítség a kalkulációban

A bérkalkulátor nem akar sem több, sem kevesebb lenni, mint ami: egy egyszerű online megoldás a bruttó-nettó bér közötti különbség kiszámítására. Lássuk be, igencsak nagy könnyebbség, ha a bruttó bérünk bepötyögése és pár kattintás után máris képbe kerülhetünk a várható nettó jövedelmünkkel. A bérkalkulátor vegytiszta eredményeket garantál, ehhez azonban persze mi is kellünk, illetve az, hogy megfelelő és pontos adatokat szolgáltassunk a bérkalkulátor online felületén. A bruttó-nettó bér különbségét jelentő adók és levonások ugyanis szintén különbözhetnek, az ehhez meghatározott kritériumrendszernek megfelelően.

Nem kell persze megijednünk, hiszen a bérkalkulátor semmi olyan kérdést nem tesz fel, mely különösebb utánajárást igényelne. A legfontosabb, hogy legyünk tisztában a valós vagy várható bruttó bérünkkel, hiszen ez adja a kalkuláció alapját. Ezután persze még szükség lesz néhány adatra, melyek befolyásolják a levonások mértékét. Elsőként a családi adókedvezmény/családi pótlékról kell nyilatkoznunk. Emellett szükség lehet arra az információra, hogy két éven belül házasodtunk-e és az az első házasságunk, négy vagy több gyereket nevelünk, illetve megváltozott munkaképességűek vagyunk-e. Ezek mind fontosak a bérkalkulátor pontos működése számára. Amennyiben persze valamelyik nem igaz ránk, egyszerűen csak hagyjuk üresen az adott mezőt.

Tisztánlátás és kiszámítható jövő

A bruttó-nettó bérkalkulátor tehát egyrészt pontos számokkal lát el minket a várható havi bevételeinkről, de akár – egyfajta játékként – a hosszabb távú tervezésben is segíthet. A családi adókedvezményre vagy épp házasságra vonatkozó mezők kitöltésével például láthatjuk azt, hogy milyen különbséget jelenthet az így igénybe vehető adókedvezményekkel javított bérünk. A bérkalkulátor ebben a formában tehát nem csak a havi, hanem akár a távlati terveket is segítheti egy gyors számolással. Sőt, a költségek részletes lebontásának köszönhetően a munkáltatóknak is segítséget nyújthat.

Sokan nem számolnak azzal, hogy a munkavállalók a fizetni kívánt béreket úgy alakítják ki, hogy belekalkulálják az őket terhelő összes járulékot és bérköltséget. Hiszen egy munkavállaló a cégnek többe kerül, mint a fizetni kívánt bruttó bér. A bérkalkulátor az eredményeket tételesen közli, így a megadott információk alapján egy teljes bérköltséget is számol. Ez pedig nagyban segítheti a munkáltatókat is, de akár álláskeresőként is jobb tárgyalási alapot biztosíthat nekünk, ha ismerjük a bérkalkulátor által szolgáltatott pontos költség adatokat. Így tehát pár kattintással azonnal képbe, sőt, adott esetben előnybe is kerülhetünk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már tudjuk mitől modern egy haderő

csü okt 20 , 2022
ShareTweetPinShareA honvédség, valamint a magyar védelmi ipar és a digitalizációs szektor összefogása XXI. századi modern haderőhöz vezet – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a digitalizációs technológia fejlődésével a világ is megváltozott. Az elmúlt évtizedekben a katonai ipar vezette az innovációt, és annak vívmányai terjedtek el a civil […]
Szalay-Bobrovniczky Kristóf

És még ez is...