Óvakodj a sztárok Facebook oldalaitól, lájkold inkább a minuszost! :)

shakiraA világsztárok közösségi oldalait, mint például Shakira és Cristiano Ronaldo Facebook oldalait több mint százmillió felhasználó követi. Eminem, Rihanna és Vin Diesel posztjaira 80-90 millió rajongó kíváncsi. Ők a legnépszerűbb sztárok a Facbeookon, egy-egy bejegyzésüket, fotójukat akár százezer Facebook felhasználó lájkolja, és olyan mennyiségű hozzászólás érkezik oldalaikra, amiket nehéz moderálni. Ezt a helyzetet használják ki a kéretlen reklámok és kártevők terjesztői arra, hogy megtévesszék a rajongókat, és a saját oldalaikra irányítsák át őket. Shakira bejegyzéseinek hozzászólásai között Tetris játékot népszerűsítenek, Rondaldo oldalán Facebook vírusokat találhatunk, Eminemén pedig randioldalak linkjeit.

Korántsem csak ártalmatlan csínytevésről van szó, mindez kőkemény üzlet az elkövetők számára. A több mint hatmillió Facebook követőt összegyűjtő nőcsábász és pókeres fenegyerek, Dan Bilzerian oldalán a G Data vírusirtó szakemberei olyan kommenteket is felfedeztek, amelyek agresszívan terjesztett és potenciálisan kártékony androidos alkalmazásokra mutatnak. A módszer rendkívül egyszerű, hiszen kiszámítható, hogy Bilzerian követői milyen tartalmakra kíváncsiak. A beígért pornóvideó helyett azonban egy olyan üzenettel találkoznak, amely szerint mobiltelefonjuk veszélyben van (megfertőződött), és a veszély elhárításához azonnal telepíteniük kell egy adott alkalmazást.

A stratégia a jelek szerint működik, a hivatkozott két alkalmazást, a DU Battery Saver és az APUS Launcher programokat ötven-, illetve ötmillió alkalommal töltötték már le nemzetközi és magyar felhasználók a Google áruházából. A G Data szerint a terjesztésük azért is jelenthet üzletet, mert segítségükkel a bűnözők megszerezhetik a felhasználók személyes adatait és e-mail címeit, majd kéretlen reklámokat küldhetnek a letöltők számára. Az is hozhat néhány százezer dollárt a terjesztőknek, ha a felhasználók elhiszik a marketingígéreteket, és előfizetnek az alapértelmezésben ingyenes alkalmazások prémium verzióira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyarország jobban teljesít: gigabájtonként 150 forint lesz az internetadó

ked okt 21 , 2014
ShareTweetPinShareJövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, sms-ek és mms-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az adó mértéke minden megkezdett gigabájt adatforgalom után 150 forint lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslat alapján. A távközlési szolgáltatóknak jelenleg magánszemélyek után két forintot, üzleti előfizetők esetében három […]

És még ez is...