Támad a BlackEnergy

virusA szlovák it-biztonsági szoftverfejlesztő ESET mérnökei szerint a távoli kódfuttatást és adatlopási funkciót tartalmazó BlackEnergy egy új variánsa több ukrán és lengyel kifejezetten állami szervezetet és vállalkozást támadott meg. A BlackEnergy trójairól készített első jelentések 2007-ben láttak napvilágot és ezen elemzésekben az Arbor Networks, mint viszonylag egyszerű DDoS trójait írja le. Az elmúlt időben ez a kártevő is egy modern típusú rosszindulatú programmá alakult át, amely spamek küldésére és online banki csalásokra specializálódott. A malware ezen második típusát először 2010-ben fedezték fel, és a BlackEnergy idei szeptemberi felbukkanása is azt jelzi, hogy még mindig, évek múlva is aktív és veszélyes.

A kártevő terjesztéséhez legutóbb jellemzően olyan adathalász e-maileket küldözgettek a támadók, amely valamilyen érdekes információt ígértek az ukrán válsággal kapcsolatban, ám a levelek mellékletébe az CVE-2014-1761 sebezhetőséget kihasználó rosszindulatú Microsoft Office dokumentumokat helyeztek például olyan hamis hírrel, hogy abban állítólag orosz nagykövetek bizalmas beszélgetését lehet olvasni.

Az ESET vizsgálata szerint több mint száz esetben történt hasonló kísérlet lengyel és ukrán állami szervezetek, különféle cégek, vállalkozások ellen hasonló csali Word dokumentumokkal. Emellett rosszindulatú Power Point állományok, illetve Java sebezhetőséget kihasználó kódok is napvilágot láttak már, továbbá egy “jelszavak listája” nevű csalogató ZIP fájl is elküldésre került. Ez utóbbinál nem lehet pontosan eldönteni, hogy ez is a támadás része-e, vagy csak hibáztak, és mellényomtak a támadók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Blindspotter lett a BalaBit új termékének a neve

hét szept 29 , 2014
Blindspotter néven új, saját fejlesztésű információbiztonsági megoldást jelentett be a BalaBit IT Biztonságtechnikai Rendszereket Fejlesztő és Szolgáltató Kft. A meglévő termékportfóliót – Zorp (proxy alapú tűzfal), syslog-ng (naplómenedzsment) és Shell Control Box (kiemelt jogosultsággal rendelkező felhasználók monitorozása) – egészíti ki a felhasználók viselkedését valós időben elemző Blindspotter. A Blindspotterrel nem […]

Friss, ropogós