NMHH: óvakodjunk az álhírektől!

Nem mindegy, hogy B. Károly megölte vagy megölelte rég nem látott szerelmét. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma induló kampánya az álhírek felismeréséhez nyújt segítséget – elsősorban az idősebb generációknak.

Az NMHH tavalyi kutatása szerint a 15 évnél idősebb hazai internetezők 53 százaléka – saját bevallása szerint – találkozott már álhírekkel, mégpedig leggyakrabban a közösségi médiában. Mivel az álhírek gyakran az érzelmekre hatva próbálnak manipulálni, még az általában körültekintő, felkészült olvasóval is előfordulhat, hogy hirtelen felindulásból megoszt egy-egy ilyen hírt. A tudatos és a kritikus hírfogyasztás fontosságára ezért érdemes újra és újra felhívni a figyelmet. A kampány rövid, 15 másodperces videókban sietősen olvasott, félreértett hírek példáival érzékelteti, miért érdemes lassítani, és feltenni néhány önellenőrző kérdést a hírek megosztása előtt. A kampány szeptemberben, elsősorban közösségi felületeken zajlik, ahol és ahonnan maguk az álhírek is terjednek.

A megtévesztő online hírforrások ellenőrzésére vagy szankcionálására nem terjed ki az NMHH hatásköre. Az álhírekkel szemben a leghatásosabb ellenszert a hírfogyasztók óvatossága és hírellenőrző képességei jelentik, melyek népszerűsítését a most induló kampány is szolgálja. Az olyan álhírekről szóló bejelentéseket, amelyek az NMHH internetes tájékoztató és segítségnyújtó szolgálatához, az Internet Hotline-hoz érkeznek, és a rémhírterjesztés gyanúját keltő álhírekre vonatkoznak, a szolgálat ezután is a rendőrséghez továbbítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Még mindig a Windows az egyeduralkodó

hét szept 7 , 2020
A NetMarketShare augusztusi mérése alapján még mindig veri a Windows XP a nála újabb, korszerűbb és nem kicsit biztonságosabb Windows Vistát, de még a Windows 8-at is. Mint a netMarketshare lenti táblázatából látszik mára az asztali gépeken és a laptopokon a Windows 10 egyeduralkodóvá vált. A Windows 7 jól tartja […]