A Telenor a jövő telefonhívásának alapját teszteli

VoIPSikerrel bonyolította le első, 4G-s hálózatot használó teszthívását a Telenor: az ezt lehetővé tevő Voice over LTE (VoLTE) a jövő telefonhívásainak lesz a technológiai háttere. Míg napjainkban a 4G-s hálózatokat itthon csak mobil adatátvitelre használják, a VoLTE alkalmazásával hamarosan beszédhívásokat is lehet majd továbbítani. A VoLTE technológiát a legtöbb prémium kategóriás készülék már támogatja, azonban a valós használathoz szoftverfrissítésre lesz szükség. A Telenor hazai VoLTE bevezetéséhez szükséges virtualizált megoldást teljeskörűen a Huawei Technologies nyújtja és implementálja is.

A beszédhívások 4G-re való kiterjesztése számos előnnyel bír, például gyorsabban lehet feltárcsázni valakit. Ha most 4G hálózatról indítunk egy telefonhívást, akkor először a telefonnak egy elérhető 2G vagy 3G hálózatra kell váltania, hogy felépülhessen a hívás. Így akár tíz másodperc is eltelhet, mire a hívott félnél kicsörög a telefon. A gyorsaság mellett jelentősen javul a hangminőség is, mivel jobb minőségben kódolt beszédhangot lehet továbbítani a 4G-s hálózatokon, a rendelkezésre álló nagyobb sávszélességnek köszönhetően. A VoLTE bevezetésével számos egyéb funkcióval lesz kiegészíthető az egyszerű hanghívás, például a lokáció megosztásával vagy különböző multimédiás tartalmak küldésével.

A dél-Afrikai Vodacom rendszerében 2014 szeptemberében zajlott le az első VoLTE beszélgetés, tavaly áprilisban pedig a nagyközönség számára is elérhetővé tette a társaság azokat a szoftverfrissítéseket, amelyekkel az új technológia használata elérhetővé vált az előfizetői számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.