NMHH: a mobilok korán halnak

öreg mobiltelefonokA mobiltelefonok előállításához ritka nyersanyagokat használnak, a gyártás, a szállítás és a használat pedig jelentős károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár.

Éppen ezért aggasztó, hogy aránylag kevés időt töltenek el egy tulajdonosnál: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása szerint a használt mobilok 53 százaléka legfeljebb két éves, 85 százaléka pedig nem idősebb öt évnél. A leginkább környezetbarát mobiltelefon az, amit nem gyártottak le. (Hazánk annyira a világ élbolyában van e terén, hogy mára már egy darabot sem gyártanak, szerelnek össze idehaza. A -szerk- megj.) Az NMHH tavaly végzett kutatása alapján Magyarországon a 14 éves vagy idősebb lakosság 94 százaléka használ mobiltelefont. Fontos volna, hogy a fogyasztók a használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek. Ehhez elsősorban hosszú élettartamú készülékekre volna szükség. Azonban a technológia gyorsan avul, az emberek gyakran cserélnek készüléket. A használt mobilok 53 százaléka legfeljebb két éves, 85 százaléka pedig kevesebb, mint öt. Az ennél régebbi készülékeket jellemzően az idősebbek és a telefonon nem internetezők használják.

A mobilok rövid életciklusának nem csupán a technológiai avulás az oka. A lecserélt készülékeknek csupán 26 százaléka veszett el, tört össze vagy avult el menthetetlenül. 35 százalékuk elromlott vagy az akkumulátor szorult volna cserére. Ezek a telefonok megfelelő kialakítás, alkatrészellátás, szervizhálózat mellett talán javíthatók lettek volna, ezzel csökkentve az új termék gyártásával járó környezeti terhelést. A készülékek 32 százalékánál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobil megfelelően működött, de a használó mégis újat kapott, kedvezmény hatására vásárolt, vagy csak megunta korábbi, divatjamúlt darabját. Az újrafelhasználás, a megunt készülékek másodlagos piaca szintén csökkentheti a gyártás iránti igényt. Viszont talán éppen a gyors avulás miatt az embereknek csupán 15 százaléka mobilozik használtan vásárolt vagy kapott készülékkel. A nagy többség (82 százalék) újonnan szerezte be telefonját.

A lecserélt készüléket a használók 25 százaléka ajándékozta vagy adta el, ezzel segítve az újrafelhasználást. Ez az arány látszólag ellentmond a korábban említett, 15 százalékos másodkézből származó mobilhasználói aránynak. Ám feltételezhetjük, hogy az elajándékozott készülékek jelentős részét gyerekek használják, akikre a kutatás nem terjedt ki. A többség – 56 százalék – új készülék vásárlásakor inkább megtartotta előző telefonját. Csupán tíz százalék adta le elkülönített hulladékként, újrahasznosítás céljából, három százalék pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Yeti... Yettel lett a Pannon GSM, vagyis a Telenor

hét jan 31 , 2022
Miután kiszivárgott, a Telenor Magyarország hivatalosan is bejelentette, hogy új néven működik tovább a társaság. Az új névvel kapcsolatos végleges döntés tavaly év végén született meg Prágában. A magyar fülnek idegenül ható, leginkább egy Ikea bútorra hajazó Yettel márka bevezetése már 2022. január 27-én meg is kezdődött. A Telenor Magyarország […]
Yettel

Friss, ropogós