Korrupciógyilkos megoldások a TI-től

red-flagsRendszeresen túlárazzák az uniós projekteket, és mindezt központosítva teszik – ez derül ki a Transparency International Magyarország (TI) „Az uniós források korrupciós kockázata Magyarországon” című tanulmányából. Nem véletlen tehát, hogy a TI két olyan eszközt is bemutatott, amely hozzájárulhat az uniós források felhasználásával kapcsolatos korrupció elleni küzdelemhez. Egy mobil applikáció lehetőséget ad majd arra az állampolgároknak, hogy okostelefon segítségével értékeljék a környezetükben található, uniós forrásból megvalósított beruházásokat minőségük és hasznosságuk szerint. A beérkezett osztályzatok alapján egyfajta hőtérkép jelenik majd meg, ami lehetőséget ad majd a további vizsgálatokra.

A másik – a K-Monitorral és a PetaByte informatikai céggel közösen kifejlesztett – közbeszerzési jelzőrendszer („red flag”) pedig egy olyan informatikai eszköz, amely a közbeszerzési adatbázisokban (egyelőre az uniós adatbázisban) megjelenő dokumentumokat és információkat monitorozza. Ahol felvetődik a korrupció kockázata, azt a közbeszerzést a szoftver zászlóval jelöli meg. A redflags.eu honlapon az érdeklődők a piros zászlóval megjelölt közbeszerzések esetében részletes információt kapnak a gyanús körülményekről. Léderer Sándor, a K-Monitor vezetője elmondta, „az eszköz egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képes előrejelezni kockázatokat. Így könnyebben megelőzhetőek lesznek esetlegesen korrupt közbeszerzések.” A szoftver az Európai Bizottság által támogatott projekt keretében jött létre.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A netezés közös családi program lenne?

hét nov 16 , 2015
Az internetezők kétharmada szerint a világhálónak nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy minél több rokonunkkal és barátunkkal tartsuk aktívan a kapcsolatot, hiánya pedig jelentősen megnehezítené ezt. Többségük (68 százalék) a tőle távol élő rokonaival szokott a weben keresztül kommunikálni; több mint felük barátokkal, ismerősökkel; negyedük pedig velük élő családtagjaikkal (is), amikor […]