Extreme Digital – eMAG merge: beolvadás vagy összeolvadás?

Gazdasági VersenyhivatalEgyesül a magyar Extreme Digital Zrt. és a dél-afrikai Naspers csoporthoz tartozó eMAG magyarországi leányvállalata – közölte az Extreme Digital. A két e-kereskedelmi cég összeolvadásával létrejövő új cégben 48 százalékos részesedése lesz az Extreme Digitalnak, 52 százalék az eMAG hazai leányvállalatának. A fúziós szándékot a felek bejelentik a versenyhatóságnál is, így a tranzakció zárására és az egyesülésre a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan 2019 harmadik negyedévében kerülhet sor.

Az Extreme Digital azt közölte 2018-ban a cég nettó árbevétele 36 milliárd forint volt, a nyeresége 150 millió forint, 320 dolgozót foglalkoztat. A létrejövő új cég éves árbevétele hetvenmilliárd forint körül alakul majd. A romániai székhelyű, de a dél-afrikai Naspers befektető csoporthoz tartozó eMAG a román piac egyik legnagyobb és a magyar online kereskedelem kiemelkedő szereplője. Forgalmának jelentős részét a Marketplace szolgáltatása adja, amelyen keresztül kisvállalkozók értékesíthetik saját termékeiket.

A vállalatok felvásárlásának egyik jellemző formája az egyesülés, amikor is két – vagy több – gazdasági társaság elkülönülése jogi értelemben megszűnik, és helyettük a továbbiakban kizárólag az egyik társaság, vagy egy teljesen új társaság vesz részt a gazdasági életben. A gazdasági társaságok kétféle módon egyesülhetnek. Beolvadás esetén a beolvadó társaság megszűnik, általános jogutódja az a gazdasági társaság lesz, amelybe beolvad, és ennek következtében a jogutód gazdasági társaság a beolvadó társaság valamennyi jogosultságát és kötelezettségét átveszi, ideértve a munkaviszonyokat, a kollektív szerződést és egyéb üzleti szerződéses pozíciókat is. Összeolvadás esetén valamennyi érintett gazdasági társaság megszűnik, és létrejön egy új jogi személy, mely az összeolvadó gazdasági társaságok általános jogutódja lesz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Boeing-vizsgálat: elkészült az automatika új szoftverje

hét márc 25 , 2019
A Boeing repülőgépgyár üzembe helyezte a közelmúltban kétszer is katasztrófát szenvedő 737 MAX típusú gépek automatikájának új szoftverét, és dolgozik a kezeléséhez szükséges kézikönyvön – jelentette be az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA). A hatóság leszögezte: a repülésbiztonság szempontjából elsődleges fontosságúnak tartja e két feladat elvégzését. Annál is inkább, mert […]

És még ez is...