ITSH: okosjárda a balesetek megelőzésére, oktatási program hátrányos helyzetű gyerekeknek

innovacioA közlekedési balesetek megelőzésére színes fénnyel jelző okosjárdát, valamint a veszélyt jelző rezgő cipőfűzőt és ruházatot, a hátrányos helyzetű gyerekek segítésére pedig programozásra tanító képzési programot javasoltak az IT Services Hungary (ITSH) Innovation Boot Camp rendezvényén részt vevő külföldi és hazai innovátorok, akiktől az ITSH azt kérte, találjanak digitális megoldást az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül kiválasztott kihívásokra.

Jason Romeyko, az Innovation Boot Camp mentora a cég pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, egy tanulmány szerint a hang nélkül működő elektromos és önműködő járművek XIX. százalékkal növelhetik a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek számát. Az innovátorok ezért kidolgoztak egy közlekedésbiztonsági pilot programot, amelyet először Budapesten, a XIII. kerületben szeretnének megvalósítani, ahol magas a gyalogos közúti balesetek száma.

Egy alkalmazás segítségével monitoroznák a gyalogosok mozgását, és összehangolnák a közúti adatokkal, és erre épülő veszélyjelző alkalmazásokat fejlesztenének ki a gyalogosok számára. Például okos ruhák, a gyerekek esetében rezgő cipőfűzők jeleznék, ha a járda széléhez érnek, az okos járda pedig fénnyel hívná fel a figyelmet a veszélyhelyzetre. A cég az ötletek továbbvitelére külön projektcsapatot hozott létre, és partnerek jelentkezését várja, akik részt vennének a projektekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

NI: RobotozNI klassz

ked nov 15 , 2016
Valamennyi debreceni általános iskola, összesen 15 millió forint értékben három-három robotika készletet kapott a National Instruments debreceni leányvállalatától. „Óriási az igény a műszaki értelmiségre, egyre több mérnökre lenne szükség az országban, viszont az egyetemek műszaki karaira kellő létszámban nem jelentkeznek fiatalok. A hiány csökkentése érdekében a gyerekeket minél előbb meg […]
Ábrahám László