Durva kibertámadás érte Ukrajnát

kibertámadásCsütörtökön késő este támadás érte az ukrán kormány weboldalait, ezért péntek délelőtt egyes weboldalak még mindig elérhetetlenek.

A hackerek azt üzenték, hogy “féljenek, és számítsanak a legrosszabbra”. “Túl korai még következtetéseket levonni, de a múltban hosszú feljegyzések vannak az Ukrajna elleni orosz kibertámadásokról” – mondta a külügyminisztérium szóvivője a Reutersnek. A kibertámadást kommentálva egy magas rangú ukrán biztonsági tisztviselő azt mondta a Reutersnek: “Minden kiberbiztonságban érdekelt számított az Orosz Föderáció ehhez hasonló lehetséges provokációiról. Ezért ezekre az incidensekre a szokásos módon reagálnak.” Az ukrán kormány reggel azt közölte, hogy az érintett oldalak nagy részét helyreállították, és nem loptak el személyes adatokat, azonban a támadás továbbterjedésének megakadályozása érdekében számos más kormányzati webhelyet felfüggesztettek.

Ukrajna 2014, a Krím orosz annektálása óta számos kibertámadást szenvedett el, amelyek akadályozták az áramellátást, megbénított szupermarketeket, és bankok informatikai rendszereit tette tönkre. Ukrajna úgy véli, hogy a támadások részét képezik Oroszország általuk Ukrajna és szövetségesei elleni „hibrid háborúnak”. 2017-ben az egyes szakértők által NotPetya nevű vírus elérte Ukrajnát és elterjedt az egész világon, gépek ezreit bénítva meg, miközben több tucat országban terjedt el. A Kreml tagadta, hogy részt vett volna a támadásban, és visszautasította az “alaptalan általános vádakat”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Svájc a legjobb befektetési bankokkal teszteli a digitális pénznemben történő fizetéseket

szo jan 15 , 2022
A svájci központi bank sikeresen tesztelt digitális valutát kereskedelmi bankokkal lebonyolított tranzakciók kiegyenlítésére – közölte a Svájci Nemzeti Bank. A Project Helvetia elnevezésű kísérlet egy lépéssel közelebb hozhatja a központi banki digitális valuták bevezetését Svájcban, amely digitális jegybankpénzzel (Central Bank Digital Currency – CBDC) végezte el a tesztet. A központi […]
Benoit Coeuré, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) innovációs vezetője