Kibertámadások miatt emelt vádat Washington orosz katonai hírszerzők ellen

Hat orosz hackerHat orosz katonai hírszerző ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban globális kibertámadások miatt – jelentette be John Demers, az amerikai igazságügyi minisztérium nemzetbiztonságért felelős miniszterhelyettese.

Demers közölte: a hat orosz hírszerző ellen a 2017-ben, a franciaországi választások, majd 2018-ban a dél-koreai téli olimpia idején elkövetett kibertámadások miatt emeltek vádat. „Ezek a hírszerzők a gyanú szerint az egyetlen csoportnak tulajdonítható, valaha volt legzavaróbb és legrombolóbb kibertámadások sorozatát követték el” – fogalmazott az amerikai miniszterhelyettes. Elmondta, hogy kibertámadásaikat 2015 és 2019 között hajtották végre. Az amerikai igazságügyi tárca szerint az első nagy és sikeres számítógépes támadást az ukrajnai áramszolgáltató rendszer ellen hajtották végre 2015-ben, télvíz idején megbénítva nemcsak az áramszolgáltatást, hanem a fűtést is. Ezt követően – a vádirat szerint – ez a csoport hajtotta végre a NotPetya néven ismertté vált számítógépes vírussal elkövetett támadássorozatot, megfertőzve és működésképtelenné téve egy sor életfontosságú infrastruktúrát és intézményt szerte a világban. Így például ők bénították meg 2017-ben az indiai Mumbai vagy a hollandiai Amszterdam kikötőjének számítógépes rendszerét, ugyanabban az évben meghekkelték Emmanuel Macron francia államfő politikai pártjának számítógépes rendszerét és anyagokat szivárogtattak ki róla, 2018-ban pedig beavatkoztak az Egyesült Királyságban folyó nyomozásba az orosz Szergej Szkripal és lánya megmérgezése ügyében. Mindehhez nemcsak a NotPetya, hanem a Killdisk és az Idustroyer számítógépes vírusokat is felhasználták.

Demers az Egyesült Államokban elkövetett kibertámadások között sorolta fel a pennsylvaniai egészségügyi intézmények rendszere elleni, és csaknem egymilliárd dolláros kárt okozó akciót, valamint további három amerikai gyógyszergyártó számítógépes rendszerének átmeneti megbénítását. Az igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozta a vádlottak névsorát és fényképeit is. A közlemény szerint valamennyien az orosz katonai hírszerzés igazgatóságának tisztjei, és ahhoz a Sandworm nevű egységhez tartoznak, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium korábban a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozás elkövetőiként azonosított. „Egyetlen ország sem használta fel a számítógépes kapacitásait olyan gonosz, vagy felelőtlen módon, mint Oroszország” – hangsúlyozta Demers.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

2015-ös kibertámadás: az EU szankcionálja az orosz katonai hírszerzés vezetőjét

vas okt 25 , 2020
Az Európai Unió szankciókat vetett ki az orosz katonai hírszerzés (GRU) vezetőjére, Igor Kosztyukovra a német parlament, a Bundestag ellen 2015-ben-ben elkövetett kibertámadás miatt. A szankciók Kosztyukovon kívül egy Dmitrij Badin nevű, ugyancsak a katonai hírszerzésnek dolgozó hekkerre is kiterjednek – olvasható az unió hivatalos közlönyében. Az elfogadott szankciós intézkedések […]
orosz kém

És még ez is...