Jutalmat kapnak az e-szja rendszer fejlesztői

Egyértelműen sikertörténet a személyi jövedelemadó elektronikus bevallási rendszere – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály elmondta, hogy két év alatt sikerült a rendszert kifejleszteni és átállni papíralapúról az elektronikus bevallásra. Az elektronikus szja-bevallások feldolgozásának első köre lezárult, és a rendszer jól vizsgázott. Az elektronikus rendszert alkalmazva a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 3,8 millió magánszemélynek küldött bevallási tervezetet. A munkáltatók mintegy 630 ezer dolgozó adóbevallását készítették el, körülbelül 300 ezer vállalkozó pedig saját magának készítette el az adóbevallását. Varga elmondása szerint az átállás az elektronikus rendszerre még Finnországnál és Svédországnál is gyorsabban és zökkenőmentesebben történt meg.

Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a NAV vezetője hozzátette: a rendszer kifejlesztése mintegy négymilliárd forintba került, a működtetésére pedig évente néhány tízmillió forintot kell majd költeni. Tállai elmondta, több százan dolgoztak azon, hogy az e-szja rendszer működőképes legyen, közülük 120-at jutalmaznak majd hamarosan kiváló teljesítményükért. Hozzátette, hogy a rendszer a NAV önálló fejlesztése. A fejlesztés folytatódik nemcsak az adóbevallás területén, hanem más irányokban is, várhatóan a jövő év közepén indul el az e-számla rendszer. A fejlesztéseket ösztönzi, hogy a kormány elfogadta a NAV 2.0 programot, amelyre 14,5 milliárd forint jut uniós forrásból – közölte az adóhatóság vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.