Drón: szoftverrel helyettesítik a szakképesített üzemeltetőt

Emberi irányítás nélkül képes feladatot végezni a CollMot Kft. új prototípus fejlesztése, az önellátó drón munkaállomás és annak okos repülő eszköze. A fejlesztők szerint az önellátó drónok munkavégzésével a repülő eszközök által nyújtott szolgáltatások új korszaka indulhat.

A 2015-ben az ELTE drónrajos kutatási sikereire létrehozott startup, a drónrajok automatizációjával foglalkozó CollMot Robotikai Kutató-fejlesztő Kft. szakképesítés nélkül használható önellátó drón munkaállomás és a kapcsolódó működtető szoftver létrehozását tűzte ki célul. A drónok automatizálása nem csak a repülés alatti önálló döntéshozatalt jelenti, hanem az eszköz teljes életciklusának emberi beavatkozás nélküli működtetését. Ebbe beletartozik a drón felszállás előtti önellenőrzése, a repülésre alkalmas környezet (időjárási körülmények, szabad légtér, szabad terep) előzetes felmérése, a repülés utáni adatletöltés és adatfeldolgozás, az akkumulátorok újratöltése és a folyamatos rendelkezésre állás a következő programozott vagy új igényre fellépő feladathoz. Az önellátó drón-munkaállomás számos alkalmazásra nyújt lehetőséget, például építkezések, telephelyek, védendő objektumok állandó drónos felügyelete, nap-, szél-, hő vagy atomerőművek felügyelete, rendszeres mezőgazdasági, természetvédelmi, vízügyi vagy egyéb légifelvételezés, telepített drónos meteorológiai és légszennyezés mérés, vagy akár repülőtér- és határvédelmi feladatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ha élne Stanislaw Lem, biztos ott lenne az NJSZT idei konferenciáján

vas okt 24 , 2021
A jövőt befolyásoló technológiákra, trendekre fókuszál a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) november eleji konferenciája. A szervezők közleménye szerint a regisztráció után ingyenesen követhető eseményen szó esik majd arról, hogy milyen technológiai veszélyek (például a deep fake videók) fenyegetik a társadalmat. Az előadók arra a kérdésre keresik a választ, hogy […]
Stanislaw Lem

Friss, ropogós