Digitalizálná az igazságügyi együttműködést az EB

Didier ReyndersAz Európai Bizottság (EB) a határon átnyúló uniós igazságszolgáltatási rendszerek digitalizálását célzó kezdeményezést fogadott el, hogy a hozzáférhetőség és hatékonyság javulása mellett a több tagállamot érintő bírósági ügyekben a kommunikáció alapestben is digitális csatornákon keresztül valósuljon meg – tájékoztatott a brüsszeli testület igazságügyi biztosa. Didier Reynders a kezdeményezés bemutatásakor hangsúlyozta, hogy a határokon átnyúló bűnözés elleni hatékonyabb küzdelem érdekében a tagállamoknak és igazságszolgáltatási rendszereiknek szorosan együtt kell működniük. Emellett a tagállamok nyomozó hatóságainak és bíróságainak is együtt kell működniük és támogatniuk kell egymást a bűncselekmények kivizsgálása és büntetőeljárás alá vonása, valamint a biztonságos és gyors információcsere és a bizonyítékok cseréje során.

A polgári, kereskedelmi és büntetőügyek esetében az új rendelet lehetővé teszi majd a felek számára, hogy elektronikus úton váltsanak üzenetet az illetékes hatóságokkal, vagy bírósági eljárást indítsanak másik tagállamból származó féllel szemben. Lehetővé teszi a videokonferenciák megtartását a határokon átnyúló polgári, kereskedelmi és büntetőügyekben folytatott szóbeli meghallgatásokon, amelynek eredményeként felgyorsulhatnak az eljárások, és kevesebb utazásra lehet szükség. Továbbá biztosítják a kérelmek, okiratok és adatok nemzeti hatóságok és bíróságok közötti digitális továbbításának lehetőségét is. A terrorizmussal és a határokon átnyúló bűnözés egyéb eseteivel kapcsolatos ügyekről az uniós biztos elmondta: a kezdeményezés célja, hogy biztonságos csatornákat kialakítva digitalizálja az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust és a tagállami hatóságok közötti kommunikációt. A kezdeményezés lehetővé teszi az Eurojust számára, hogy hatékonyan azonosítsa a határokon átnyúló terrorizmussal kapcsolatos korábbi és folyamatban lévő ügyek és a határokon átnyúló súlyos bűncselekmények egyéb formái közötti kapcsolatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Vezércserék az LG-nél

csü dec 2 , 2021
Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy William Cho stratégiai igazgatói posztja mellett december 1-jétől a vezérigazgatói teendőket is átveszi. Cho 2019 óta a vállalat legfőbb stratégája, korábban az LG North America elnökeként hat évig az általa létrehozott, új üzleti lehetőségek előmozdításáért felelős LG Business Incubation Center működéséért felelt, ami házon […]
William Cho LG Electronics

És még ez is...