Nem segített a titkosított kommunikáció a bűnözőkön

EncroChatŐrizetbe vettek több mint 750 embert és lefoglaltak egyebek mellett több tonna kábítószert és több száz lőfegyvert Németországban egy mobiltelefonra fejlesztett titkosított kommunikációs hálózatból szerzett adatok révén – közölte a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA).

A közlemény szerint az EncroChat nevű hálózatban áramló adatokat a francia és a holland hatóságok, valamint az EU-s tagállamok rendőri együttműködését összefogó Europol és az igazságügyi együttműködést összehangoló Eurojust közös műveletében rögzítették. A hálózatból kinyert német vonatkozású adatokat az Europol adta át a BKA-nak 2020 áprilisában. Az új ismeretek révén mintegy 2250 nyomozást indítottak. Több mint 520 ügyben már meg is tették az első intézkedéseket, például elfogtak embereket és átkutattak ingatlanokat. A razziákon végrehajtottak több mint 750 letartóztatási parancsot, lefoglaltak 3,2 tonna kannabiszt, 320 kilogramm szintetikus kábítószert, bő 125 ezer darab ecstasy tablettát, csaknem négyszáz kilogramm kokaint és tíz kilogramm heroint. Lefoglaltak mintegy 310 lőfegyvert és 12 200 darab lőszert is, és zároltak csaknem kétszázmillió euró (~70 milliárd forint) értékű vagyont. Az eljárások súlyponti témája a kábítószer-kereskedelem, amelynek veszélyességét mutatja, hogy minden negyedik elfogott gyanúsítottnál volt fegyver – emelték ki a közleményben.

Az EncroChat 2016-tól 2020 tavaszáig működött, Franciaországban és Hollandiában működtették. Használatához különleges készülékre volt szükség, amelyet a szolgáltatással együtt értékesítettek. A rendszert szervezett bűnözői csoportok használták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hibásan működött a posta váminformatikai rendszere: kártalanítják az ügyfeleket

sze júl 7 , 2021
Július 1-jén elindult a posta váminformatikai rendszere, amely az első napok tapasztalatai alapján ugyan összességében jól működik, de kisebb korrekcióra szükség volt. Amennyiben bármely ügyfélnek ebből kára származott, kártalanítják – közölte a Magyar Posta. Az első napokban a Magyar Postához tízezres nagyságrendben érkeztek az unión kívülről küldemények a korábbi pár […]
posta