Az IVSZ már tudja a nők „bevonzásának” titkát

informatikus nő szerverteremAz infokommunikációs-távközlési (IKT) szektorban foglalkoztatott nők arányának növeléséhez a sztereotípiák lebontására és az informatikai képzésekben résztvevő nők számának növelésére van szükség – közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

A szövetség nem reprezentatív felmérése szerint a szektorban a vállalatok húsz százalék alatti arányban foglalkoztatnak nőket, ők jellemzően back office, pénzügy, HR, marketing, sales területen dolgoznak. Az elemzés szerint az alacsony arány azzal függ össze, hogy nincs elegendő jelölt a munkaerőpiacon, aminek az első számú oka az, hogy a felsőoktatás alacsony számban bocsát ki nőket. A nőket a felmérés szerint főleg a sztereotípiák akadályozzák az it-területen karrierjükben, a megkérdezett dolgozók 35 százaléka jelölte meg ezt hátráltató tényezőként. Ezek a válaszadók szerint elsősorban nem az iparágon belül, hanem a társadalmi környezetükben (ügyfél oldalon, az oktatásban, családi és baráti körben) jelennek meg. A dolgozói felmérés arra is kitért, mi motiválja a nőket a legjobban, hogy az informatikai szektorban helyezkedjenek el. A harminc év alatti válaszadók a magas jövedelmet említették, a harminc és negyven közöttiek a fejlődést és távmunka lehetőségét tartják fontosnak, míg a negyven év fölöttiek az új technológiák megismerését tették az első helyre. Az IVSZ rámutat: a nők foglalkoztatásnál a vállalatok részéről kulcsfontosságú, hogy megértsék a diverzitás fontosságát és előnyét a szervezetre nézve, az általuk foglalkoztatott különböző célcsoportok igényeit, és a foglalkoztatási gyakorlatukat ennek megfelelően alakítsák. A nők részéről is szükséges egyfajta szemléletváltás: merjenek bátran belevágni az it-karrierbe – hangsúlyozzák.

Egy tavalyi, az IVSZ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által végzett munkaerőpiaci felmérés szerint 2023 végére 44 ezer informatikust vehet fel a piac.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Adatalapú átállás: díjazták az egyetemisták ötleteit

pén ápr 1 , 2022
Díjazták az „Adatgazdaság digitalizációs összefüggései” pályázat nyerteseit. A Digitális Jólét Nonprofit Kft. és a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. pályázata olyan egyetemistáknak, frissen végzett pályakezdőknek szólt, akik szakdolgozatukban, diplomamunkájukban, doktori disszertációjukban az adatgazdaság digitalizációs összefüggéseivel foglalkoztak. A pályázat célja a témát kutatók elismerése, a kutatási kedv növelése volt, mivel a kormány […]
adatgazdaság

És még ez is...