Csúnyán eladósodott a Pegasus kémszoftver gyártója

NSO GroupAz NSO Group eladósodottsága miatt az izraeli vállalat tulajdonosai a cég eladását fontolgatják; az új vezetés leállíthatja a Pegasus kémszoftvert – írja a Szabad Európa.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy több befektetési alappal is tárgyalások folynak az adósság refinanszírozásának vagy a cég eladásának lehetőségeiről. Az erről szóló sajtóértesülések szerint az esetleges új tulajdonosok között van két amerikai befektetési alap is, amelyek a botrányt okozó Pegasus leállításának lehetőségét is felvetették. E forgatókönyv alapján a két társaság kétszázmillió dollár friss tőkét vonna be, és a szoftvert szigorúan védelmi célú kiberbiztonsági szolgáltatások kidolgozására használnák fel, illetve fejlesztenék a vállalat dróntechnológiáját is. A vállalat adósságállománya jelenleg mintegy 450 millió dollárra rúg. Az NSO szóvivője nem kommentálta a hírt.

Az izraeli cég korábban közölte, hogy kizárólag kormányügynökségeknek, bűnüldöző szerveknek árusítják a titkos megfigyelésekre szolgáló technológiát, és szerződést bontottak azokkal az ügyfelekkel, akik visszaéltek a szoftverrel. A fegyver értékesítése az izraeli állam jóváhagyásától is függ. Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok újságírók, ügyvédek, nem kormányközeli médiatulajdonosok, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak. Izrael szűkítette azon országok jegyzékét, ahová kiberbiztonsági eszközöket értékesíthetnek izraeli cégek: 102 ország helyett már csak 37 szerepel a listán, amiről lekerült Magyarország.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Online képzőművészeti katalógus az MNB oldalán

szo jan 1 , 2022
Már böngészhető az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő kortárs gyűjteményről készült online katalógus a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán – közölte a pénzintézet. “A gyűjtemény létrehozásával az MNB egyik határozott célja, hogy a nagyközönség mind jobban megismerhesse a hazai kortárs képzőművészet jeles képviselőinek munkáit” – írják. Ennek első állomása, hogy […]
LAKNER LÁSZLÓ Cím nélkül Készült: 1988 Méret: 240x214 cm Technika: vegyes technika, lepedő