Áder: javítani kell az informatikai és telekommunikációs ágazat energiahatékonyságát

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökeAz informatikai és telekommunikációs iparág energiahatékonyságát javítani, vízfelhasználását csökkenteni, az újrahasznosítás mértékét növelni kell – jelentette ki Áder János.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke egy napokban rendezett konferencián a Digitalizáció a fenntartható fejlődés szolgálatában címmel megtartott előadásában azt mondta, hogy a Nemzeti Digitalizációs Stratégiában a technológiák elterjedését és a képességek bővülését tűzte ki célul a kormányzat, a stratégia alapján a gigabites kapcsolatra képes hálózattal lefedett háztartások aránya 2030-ig eléri a 95 százalékot.

Áder szerint a stratégia kiemelt célja, hogy célzott kormányzati intézkedésekkel Magyarország digitális fejlettsége az évtized közepére meghaladja az európai uniós átlagot, 2030-ra pedig a tíz élenjáró uniós gazdaság közé kerüljön. Mindehhez energiára van szükség, miközben a népesség növekedéséhez képest háromszoros az energiafogyasztás bővülése, és kétszeres a vízfogyasztásé, ami bővülő környezetszennyezéshez vezet.

Sok az arany a mobiltelefonokban

A digitalizációhoz kötődik jelenleg globálisan az energiafogyasztás tíz százaléka, 2030-ig további több mint kétszáz százalékos növekedésre számítanak a nemzetközi kutatók. 2021-ben az e-hulladék mennyisége 57 millió tonna volt a Földön, ami nagyobb mint a Kínai Nagy Fal össztömege, és ennek csupán 17 százalékát hasznosítják újra. Az iparágban meg kell oldani az elektronikai eszközök minél hatékonyabb újrahasznosításának módját – mutatott rá, megjegyezve: egy tonna mobiltelefonban 150-szer több arany van, mint egy tonna kőzetben.

Hangsúlyozta, hogy az iparág energiahatékonyságát javítani, a vízfelhasználását csökkenteni, az anyagfelhasználást optimalizálni, az újrahasznosítás mértékét növelni kell, a kormányzatnak az alkalmazkodást elő kell segíteni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

4K: Új gamer monitorok az AGON by AOC kínálatában

sze nov 8 , 2023
A világ egyik vezető gaming monitor és it-kiegészítő márkája, az AGON by AOC két új monitort mutatott be. A két monitor, a U27G3X/BK és a U32G3X/BK típusjelű minden olyan kényelemi funkcióval és technológiával rendelkezik, ami játékok széles skálájánál a kiváló minőségű vizuális élményhez és a sokoldalú teljesítményhez szükséges. Mindkét modell […]
AOC GAMING U28G2XU2

És még ez is...