A pécsi egyetemen ismét 3D-s K+F központ létesült?

3D nyomtatóA Pécsi Tudományegyetemen (PTE) 3D nyomtatási technológiákat alkalmazó, több tudományterületet kiszolgáló kutatási, oktatási és fejlesztési központ létesült — írja az MTI. A PTE közleményében azt írta, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 1,85 milliárd forintos támogatásából, a Debreceni Egyetemmel partnerségben megvalósult projekt részeként a pécsi intézmény műszaki és informatikai karán jött létre a műhely. A központ olyan, 3D technológiákon alapuló szolgáltatásokat kínál, amelyek képesek segíteni kutatókat, egészségügyi, ipari szereplőket, a PTE és a régió K+F+I tevékenységeit, továbbá oktatási célok megvalósulását is.

A közlemény szerint a központban az általános orvosképzés számára különféle szimulátorok fejlesztése és kisszériás gyártása, ipari szereplők részére prototípusok, mesterdarabok készítése valósul meg, de a járműalkatrész-gyártásban való közreműködés lehetőségeinek feltárását is megkezdték az egyetem szakemberei. A fejlesztések révén a többi közt műtéti fúró és vágó sablonok, orvosi eszközök, szimulációs modellek fejlesztése, készítése már jelenleg is zajlik. A központban dolgozó szakemberek célja, hogy az intézmény hazai és nemzetközi szinten is jelentős oktatási és tudományos centrummá és szellemi műhellyé váljon, amely az egyetem piacosítási folyamatait is támogatja – jelezték a közleményben.

2018 márciusában is átadtak egy 3D-s kutatási központot a Pécsi Tudományegyetemen, akkor 650 millió forintot költöttek a nemes célra. Elég nehéz elképzelni, hogy a mellé a központ mellé még egy centrumot kellett volna kialakítani. Két lehetőség van: vagy ki kell rúgni az egyetem marketingeseit, vagy tényleg két központ van az egyetemen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egy ausztrál apa már tudja miért nem adjuk a gyerek kezébe a telefonunkat

szo dec 18 , 2021
Több mint ezer dollárért rendelt süteményeket apja telefonjával egy ételszállító applikáción keresztül egy négyéves ausztrál kisfiú. Christian King a The Guardian cikke szerint az UberEats alkalmazást használva 1139 ausztrál dollárért (266 ezer forintért) rendelt különböző édességeket, köztük fagyaltot, különleges születésnapi tortát és más süteményt. A kisfiú apja, Kris King elmesélte, […]
UberEats