Izraeli-német együttműködésben digitalizálják a holt-tengeri tekercseket

kumrani-tekercsekIzraeli-német együttműködésben digitalizálják a kétezer éves holt-tengeri tekercseket a tudományos kutatások megkönnyítésére – jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). Német informatikusok egy virtuális gyűjtőhelyen helyezik el a tekercsek mintegy húszezer szövegrészletét, hogy ezzel alaposabb vizsgálatot, mélyebb betekintést és remélhetőleg újszerű megközelítéseket tegyenek lehetővé a XX. században megtalált egyik legfontosabb ókori leletet kutató tudósok számára.

A vállalkozásra egy német-izraeli kutatási alaptól (Deutsch-Israelische Projektförderung, DIP) 1,6 millió euró (mintegy félmilliárd forint) áll a szakemberek rendelkezésére. Az együttműködésben Izraelből a haifai és a tel-avivi, Németországból a göttingeni egyetem tudósai vesznek részt – olvasható a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapján. A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Hirbet Kumrán közelében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mattheisen marad a helyén

csü febr 25 , 2016
Christopher Mattheisen marad a Magyar Telekom vezérigazgatója, miután szerdai ülésén az igazgatóság megújította a megbízatását – közölte a távközlési szolgáltató az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a mostani döntés értelmében Mattheisen 2019. május 31-ig tölti be a pozíciót.
Christopher Mattheisen

Friss, ropogós