Okostelefon: 4 tipp, hogy lepipáld a profi fotósokat

tejutAz okosmobillal való fotózás legfontosabb előnye, hogy a készülék szinte mindig nálunk van, míg egy több kilós fotófelszerelést a legtöbb ember nem cipel magával mindenhová. Ha ügyesen használjuk, egy okostelefonnal is pazar képeket lehet készíteni. Rizsavi Tamás fotós tippjei okostelefonosoknak.

  1. Érdemes eleve olyan készüléket választani, ami lehetővé teszi a manuális beállítások használatát fotózáskor. Ha ez alapból nem lehetséges, érdemes külön fotós alkalmazásokat letölteni a készülékre, amelyek nem csak automatikus beállításokkal dolgoznak.
  2. Látványos művészi effektusokat lehet elérni a rekeszérték és a makrófunkciók segítségével a mobilon.
  3. A mai okostelefonok többségén még csak digitális zoom áll rendelkezésre, ezt nem igazán érdemes használni, mert rontja a képminőséget. Ugyanakkor a mai fotós appok segítségével magán a telefonon elvégezhető egyszerű utómunka, például megváltoztatható a képkivágás, állítható a kontraszt és a színek.
  4. Látványos felvételeket lehet készíteni hosszú záridővel való fotózással is, de ehhez ajánlott fixen rögzíteni a telefont például egy kis összecsukható állványra. A hosszú záridő alatt néhány másodperces, illetve több percig tartó záridőt egyaránt érthetünk. Alkalmazásával mód nyílhat például fényfestésre: zseblámpával a levegőbe rajzolunk vagy írunk valamit a lassan exponáló kamera előtt. A mai okosmobilok kameráival már a villámok lefotózása sem lehetetlen, ennek a trükkje is a hosszú záridő használatában rejlik. Akár a csillagok mozgását is lefotózhatjuk a városok fényeitől távol, de ehhez türelemre is szükség van, mert a látványos eredményhez legalább két-három órán át szükséges exponálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az internetelérés növeli a boldogságot

sze jún 22 , 2016
A Huawei szerint szerint a boldogság és a digitális összekapcsoltság között kimutatható az összefüggés: a Huawei és az amerikai University of Columbia közös kutatása szerint egy ország GCI értékének (Global Connectivity Index, azaz globális összekapcsoltsági mutató) tíz ponttal való növekedése átlagosan 5,5 százalékos emelkedést hoz a HHI értékében is (Human Happiness Index, […]