A centralizált és a decentralizált szellőztető rendszerek előnyei és hátrányai

stiebel-eltron szellőző rendszerA fenntarthatóság és az energiatakarékosság követelményeinek csak a hővisszanyerős szellőztető rendszerek képesek megfelelni. Nemcsak energiatakarékosak, így csökkentik a fűtésszámlát, de kiszűrik a levegőből a káros és allergén anyagokat. Ezáltal egészséges levegőt, kellemes mikroklímát biztosítanak.

A rendszer az elhasznált levegőt a szabadba engedi, miközben a kültéri friss levegőt egy hőcserélőn keresztül felmelegítve beengedi a belső terekbe.

Mi a baj a hagyományos, passzív szellőztetéssel?

A zárt terekben nagy jelentősége van a megfelelő minőségű friss levegőnek, hiszen nemcsak a hőérzetre, hanem a közérzetre, a teljesítőképességre, az egészségre is hatással van. Szellőztetéssel csökkenthető a levegőben lévő szennyező anyagok koncentrációja. A STIEBEL ELTRON szellőztető rendszerei, berendezései automatikusan gondoskodnak otthona szellőztetéséről az ablakok nyitogatása, huzat és energiapazarlás nélkül.

Korunk hőszigetelt nyílászárói már nem tudják biztosítani azt a légcserét, amelyet a faablakok és ajtók, valamint a szellőztető kürtők korábban garantálni tudtak, és a hagyományos, ablaknyitással járó szellőztetéssel is nehezen biztosítható a megfelelő páratartalom és CO2-szint. A klasszikus szellőztetés további hátránya, hogy komoly hőveszteséget okoz, csökkenti a fűtés hatékonyságát, ami jelentős többletköltséggel jár.

Mit tud egy mechanikus vagy gépi szellőztető rendszer?

A mechanikus, hővisszanyerős szellőztetés hatékonyabb, kiszámítható és biztonságos. A légáramot ez esetben ventilátorok és légcsatornák szabályozzák. Általa nemcsak kényelmes hőmérséklet, hanem relatív páratartalom is biztosított.

A rendszer lényege, hogy azonos mennyiségű levegőt szív ki az épületből és szállít az épületbe a légáramok hőenergiájának kicserélése mellett, így nemcsak kiegyensúlyozott levegőminőséget biztosít, de a fűtési/hűtési energiaigényt is csökkenti. 

Meglévő épületekbe utólag is beépíthető, friss levegőt biztosít, csökkenti a fűtési költségeket, megszűri a polleneket, allergéneket, valamint szabályozza a páratartalmat, ezáltal megszünteti a penészedést.

Decentralizált és központi szellőztető rendszerek

A decentralizált vagy egyhelyiséges hővisszanyerő rendszer csendes és energiatakarékos megoldás olyan helyiségekben, ahol magas a páratartalom és nehéz megoldani a manuális szellőztetést. Alacsony költségű, telepítése egyszerű, nem igényel komplett rendszert. Utólagos felújítás során is kiépíthető.

A centralizált vagy központi szellőztető rendszer az egyes helyiségek légcseréjét légcsatornákon, központilag biztosítja. Energiatakarékos és csendes, magas energiahatékonyságú szellőzést kínál teljesen automatizált módon a szellőztetett helyiségek páratartalmának megfelelő értéken tartása mellett.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kibertámadások: nemzetközi bűnszervezetet gyanúsít Montenegró

pén szept 2 , 2022
ShareTweetPinShareMontenegró a Cuba Ransomware nevű bűnbandát gyanúsítja azzal, hogy az utóbbi néhány napban többször is kibertámadást hajtott végre a kormányzati szervek ellen – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió. A beszámoló szerint a soha korábban nem tapasztalt mértékű támadást egy új számítógépes vírus, a Zerodate segítségével követték el. Maras Dukaj közigazgatási […]
hacker

És még ez is...