A magyar tőzsdei cégek komoly lemaradásban vannak

4iG tőzsde teletextA Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok alig több mint fele tett közzé az uniós zöld keretrendszer (EU taxonómia) szerinti jelentést, e cégek árbevételének csupán egy százaléka származik fenntartható tevékenységből.

Az EY nemzetközi tanácsadó cég EU Taxonómia Barométer című tanulmánya (EU Taxonomy Barometer) szerint komoly lemaradásban vannak a tőzsdén jegyzett magyar vállalatok a fenntarthatóság területén. Az elemzés szerint a vizsgált 17 országban a nem pénzügyi beszámolási irányelv (NFRD) hatálya alá tartozó 338 vállalat közül 320 tett közzé taxonómiai jelentést, Magyarországon a tőzsdén jegyzett és NFRD köteles magyar vállalatok közül pedig hat.

Az EY felmérése szerint a magyarországi cégek árbevételének átlagosan akár negyede származhatna fenntartható tevékenységből, a gyakorlatban ez mégis csupán 1 százalékot tesz ki, ezzel az uniós országok közül Magyarországon a legnagyobb az eltérés a potenciális és a tényleges fenntartható árbevétel között. Amíg a vizsgált országokban a fenntartható tőkeberuházások átlagos aránya tizenöt százalékot ért el, addig Magyarországon ez az érték az egyik legalacsonyabb, csupán négy százalék volt.

A fenntarthatónak ítélhető működési költségek (OpEx) átlagos aránya nemzetközi szinten tizenkét százalék, míg Magyarországon mindössze átlagosan egy százalék volt. A közleményben idézik Lukács Ákost, az EY Klímavédelemmel és Fenntarthatósági szolgáltatásokkal foglalkozó területének vezetőjét, aki szerint akár 1300 magyarországi székhelyű cégre is vonatkozhat az EU rendelet.

Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon és ezért határozott lépéseket vár el a vállalatoktól annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a kitűzött klíma- és energiacélokat. A 2021-ben bevezetett Taxonómia-rendelettel az EU létrehozott egy közös nyelvet, amely minden tagállamban egységesíti, mi minősül fenntartható gazdasági tevékenységnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Valami csodálatos robotcellát fejlesztenek Móron

ked okt 17 , 2023
Ipari látórendszerrel ellátott, gyorsan tanítható univerzális alkatrészadagoló berendezés kifejlesztésén dolgozik az NTcom Kft. Az ipari robotok és célgépek karbantartásával, telepítésével valamint tervezésével foglalkozó társaság tervei szerint a 2025-ben befejeződő projekt célja egy olyan robotcella kifejlesztése, amely jelentősen leegyszerűsíti a gyártósorok összeállítási és üzembe állítási feladatait. A robotizált gyártó- és összeszerelősorok […]
NTcom Kft.

És még ez is...