Szövegelemzésben is erős az NMHH

vu-meterA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei úgy érezték, hogy feladatuk a Spotify- és YouTube-slágerek szövegének elemzése, amire nem kár annyi időt és energiát fordítani, amennyit rá kell fordítani.

Egy 2023-ban tinédzserkorú fiatal nyugdíjba vonulásáig – az alvásidőt nem számítva – közel hat évet fog zenét hallgatni: nincs mese, a zene az életünk része. A legnépszerűbb műfaj a pop, amely egybegyűjti a zenei világot domináló stílusok jelentős részét. A dalok hatása a könyvek, filmek vagy reklámok szerepével vetekszik. Még ma is a rádió a legnépszerűbb eszköz a zenehallgatás során: a világ lakosainak 73 százalékának ez az elsődleges zeneforrása. A rádióhallgatók 84 százaléka keresne másik platformot, ha nem játszanának többé zenét, 63 százaléka pedig örökre kikapcsolná ezt az eszközt.

Az NMHH kutatása kifejezetten a magyarok által hallgatott, magyar nyelven írott slágerek szövegeinek vizsgálatára és a dalokban rejlő témák feltárása törekedett. A legnépszerűbb dalok kiválasztásakor az online platformok lejátszási listáit vette alapul. Web scraping-es adatgyűjtési eljárások alkalmazásával, majd a külföldi zeneszámok kiszűrésével végezetül 2366 dal került be az elsődleges dallistába, melyek közül 629 csak a Spotify-on jelent meg a chart-okon, 1160 csak a YouTube-on és 577 mindkét platformon. Ennyi magyar, nyilvánosan elérhető, toplistás sláger született 2023 márciusáig a két platformon.

A 2366 slágerhez hallgatottsági adatokat és standardizált kontaktusszámokat rendeltek hozzá az NMHH szakemberi annak érdekében, hogy a későbbiekben a legnépszerűbb témák is beazonosíthatók legyenek. A végleges adattisztítást követően a 2072 dal maradt, mely összesen 1.223.552 karaktert tartalmazott. Átlagosan egy zeneszöveg 1577 karakter hosszú és 279 szó, valamint 138 egyedi szó található meg benne. A slágerek szövegeiben felfedezett topikok hét irányba ágaztak el: Szerelem, Vágyakozó, Álmodozó, Hagyomány, Gengszterélet, Utcakölykök és Bulizó.

A Szerelem témában megjelenik a párkapcsolat, a kötődés, a szerelmi csalódás, a féltés, de leginkább a szerelem érzete és az érzés kifejezése, a szerelemhez kapcsolódó cselekmények sora. A Vágyakozó téma fő eleme a hiány és az üresség. A dalok a múltba révednek, borongós érzéseket írnak le, fájdalmakról és problémákról szólnak. A szövegekben megjelenik a délibáb, az elérhetetlen szerelem és a tehetetlenség is. Az Álmodozó téma leginkább a természet motívumait használja: a Földet és az univerzumot, az időt, az ünnepeket és az időjárás elemeit. A Hagyomány téma Isten, a család és a haza köré épül.

Megjelennek benne a bűnök, a gonosz, a béke eszménye, a teremtés, a vallás, a misztikum, az Isten-ember kapcsolat, a születés és a magyarság. A Gengszterélet legfőbb kifejezőeszközei a trágár szavak. A sorok a csapodár élet élvezeteit próbálják kifejezni, a nemi kapcsolatot, az alkoholfogyasztást, a cigarettázást, a drogok használatát, a pénz szórását. Gyakran utalnak bennük – a maguk módján – a női nem szépségére és az aktuálpolitika is megjelenik a mellékvágányon. Az Utcakölykök topikban a trágár szavak tárháza szintén kimeríthetetlen, azonban ebben a csoportban inkább az egyén, az én áll a középpontban. Az utolsó kategória a Bulizó, melynek legfőbb eleme a szórakozás, az éjszakai élet, a tánc, az ivás, a hétvége, a nők és a csajozás.

A legtöbb sláger a Szerelem témában született, 434, az összes tétel 21 százaléka, melyet a Vágyakozó követett 20,8 százalékkal. Legritkábban a Gengszterélet témában írtak, a dalok csupán 7,8 százaléka került ide, majd a Hagyomány következett a sorban 8,8 százalékkal. Az egy dalra jutó átlagos hallgatottsági statisztikák azt mutatják, hogy a Bulizó zenék a legnépszerűbbek, ezeket hallgatja legtöbbet a közönség. A Spotify-os stream-ek 19,2 százalékát, a YouTube-os views 18,3 százalékát zsebelték be, 130,1 százalékkal meghaladva a várt kontaktusszámot. Ha egy előadó ír egy dalt a szórakozásról, és az felkerül a toplistákra, várhatóan 375 ezerszer fogják meghallgatni a Spotify-on és 1,2 milliószor a YouTube-on.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Részvényesei perelték be az Ericssont

ked aug 8 , 2023
Harminchét Ericsson részvényes összesen 1,8 milliárd svéd koronára perli a svéd távközlési vállalatot, az Ericssont. A Dagens Industri című üzleti napilap szerint az Ericssont és Böerje Ekholm vezérigazgatót az elmúlt évben heves bírálatok érték a vállalat iraki tevékenységével kapcsolatos belső vizsgálat és az Iszlám Államnak történt esetleges kifizetésekkel kapcsolatos botrány […]
rémület, OMG!

És még ez is...