Ötvenmilliós online csalást derítettek fel éber hatóságaink

Farkas Péter alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetőjeEgy ukrán bűnözői csoport ötvenmillió forintot szerzett meg online csalással, a rendőrség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közös akciójában hat embert vettek őrizetbe.

A csalást napjaink egyik legnépszerűbb módszerével követték el. Ennek lényege, hogy amikor valaki közösségi oldalon meghirdet egy terméket, arra gyorsan reagálnak a csalók, és jelzik, előre utalással rögtön fizetnék a vételárat, de ehhez küldenek egy linket, ahol az eladónak – a magyarázat szerint – „frissítenie kell az adatait” a szállításhoz – mondta Farkas Péter alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője. Az áldozatok a linken keresztül egy „bankválasztó” oldalra kerülnek, ez azonban valójában egy adathalász oldal, ahol a csalók megszerzik a bankszámlák adatait. Farkas elmondta: ebben az ügyben az áldozat nemcsak saját bankszámlájához biztosított hozzáférést az online csalóknak, de a munkaadója forint- és eurószámlájához is, ezért volt ötvenmillió forint a kár.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az EU és az USA adatvédelmi keretrendszert fogadott el

szo júl 15 , 2023
ShareTweetPinShareAz Európai Bizottság és az Egyesült Államok elfogadta a közös adatvédelmi keretrendszerre vonatkozó megfelelőségi határozatot, amely megállapítja, hogy az új keret alapján Washington megfelelő, az Európai Unióéhoz hasonló védelmi szintet biztosít az EU-ból az egyesült államokbeli vállalatoknak továbbított személyes adatok számára. Az uniós bizottság közleménye szerint az új megfelelőségi határozat […]
USA - EU együttműködés

És még ez is...