MI? Egyértelmű szabályozást sürget a HÖOK

plágiumEgyértelmű szabályozást sürget a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a mesterséges intelligencia (MI) felsőoktatásban történő felhasználására.

Hallgatói Önkormányzat a konferencia közleményében kiemelte: az MI-t nem tiltani, hanem felhasználni kell a hatékony tanulásra. Megjegyezték: a fiatalok körében rohamosan terjed a mesterséges intelligencián alapuló eszközök használata, ezért egyre fontosabb, hogy a felsőoktatásban betöltött szerepük definiálva legyen. A legcélravezetőbb megközelítés, ha a mesterséges intelligenciára „eszközként tekintünk”, amit be kell építeni az oktatási és tanulási folyamatokba.

Indítványozzák, hogy a szakdolgozatokkal kapcsolatban legyenek egyértelműen tisztázva a MI segítségével készített részek hivatkozásának szabályai az intézményi tanulmányi és vizsgaszabályzatokban. Javasolják azt is, hogy az intézmények indítsanak kurzust, amelyen megtanítják az adott tudományterület MI-lehetőségeinek használatát.

Ajánlást tettek arra is, hogy a felsőoktatási intézmények törekedjenek azon számonkérési formák előtérbe helyezésére, amelyek készségeket és a tudományterület megértését helyezik előnybe a lexikális tudással szemben. Kitértek arra, hogy az oktatói munka hallgatói véleményezése térjen ki a mesterséges intelligencia oktatásba építésének hatékonyságára; a felsőoktatási intézmények biztosítsanak hozzáférést a képzésben használatos MI-eszközökhöz és szervezzenek továbbképzést az oktatóknak a mesterséges intelligencia oktatásban való felhasználásáról.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kis lépés az informatikában, de nagy lépés a gerincgyógyászati diagnosztikában

hét márc 25 , 2024
ShareTweetPinShareA gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot segítő informatikai megoldást dolgoztak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint a IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve. Az egészségügyi képalkotó technológia robbanásszerű fejlődése jelentős előrelépést hozott a betegségek feltárásában, a korai diagnózis felállításában, illetve a hatékony terápiák alkalmazásában. Kimutatások szerint […]
gerinc röntgen, MRI

És még ez is...