Mi került a KKIR2 projekten 8,3 milliárd forintba?

2

Augusztus végén lezárult az állami szervezetek, minisztériumok, okmányirodák információtechnológiai rendszereinek fejlesztése, ami 8,3 milliárd forint, tisztán európai uniós támogatásból valósult meg — jelentette be a Központosított Kormányzati Informatikai Rendszer kiterjesztése (KKIR2) projektet végrehajtó konzorcium vezetője, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. A projekt során a NISZ összesen 107 közbeszerzési eljárást folytatott le, amelyben hatvan céggel kötött szerződést. A minisztériumok számára 1067 munkaállomást, 2129 ip-telefont, 210 notebookot és 429 irodai multifunkciós nyomtatót szereztek be. Az okmányirodák 4400 munkaállomást, 5000 ip-telefont és 1512 biztonsági nyomtatót kaptak.

Megpróbáltuk a projekt költségét megbecsülni úgy, hogy az eszközök számát megszoroztuk egy általunk kalkulált árral, majd összeadtuk a különböző készülékek költségét. Közepes árfekvésű berendezésekkel kétmilliárd forint alatt volt a becslésünk eredménye. Mivel egészen nagy volt az eltérés a projekt költsége és a becslésünk között, megkerestük a NISZ-t, hogy (egy klasszikust idézzünk): Mi került ezen a projekten 8,3 milliárd forintba?

Az állami szolgáltató válaszában közölte, hogy a költségek NISZ Zrt.-re eső része összesen 6,4 milliárd forint volt, amelynek megoszlása a következő:
– Eszközök beszerzése: 2,45 milliárd,
– Szoftverek és licenszek beszerzése: 1,42 milliárd,
– Mérnöki tevékenység: 1,47 milliárd,
– Egyéb gazdasági, műszaki, projektvezetési, a projekt fenntartásához és működtetéséhez, illetve bérköltségekhez köthető: 1,06 milliárd forint.

A 6,4 milliárd fölötti rész a konzorciumi tagok között oszlik meg a következők szerint:
– Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség: 244,6 millió,
– Kopint-Datorg Kft.: 349,9 millió,
– Magyar Közlöny Lap-és Könyvkiadó Kft.: 96,8 millió,
– Idomsoft Zrt.: 338,7 millió,
– Igazságügyi Minisztérium.: 148,1 millió,
– Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal: 284,9 millió,
– MTA Wigner Adatközpont: 349,9 millió,
– Országos Bírósági Hivatal: 45 millió.

Ezen összegeket összeadva a 8,3 helyett csak 8,0133 milliárd forint jön ki. Igaz, az eredeti tervekben tízezer ip-telefon üzembe helyezése volt a előirányozva, ehelyett csak 7129 teljesült. Hogy pontosan láthassuk, mire ment el az a bő nyolcmilliárd forint, az europa.eu oldalán, a NISZ weboldalán, és a kozbeszerzes.hu-n megkíséreltük megkeresni és letölteni a KKIR2 projektre vonatkozó összes szerződést, információt. Ezzel nyilvánvalóan kudarcot vallottunk, hiszen a dokumentumok alapján bruttó 4,6-4,8 milliárd forint elköltését voltunk képesek megtalálni (lásd táblázat).

2 thoughts on “Mi került a KKIR2 projekten 8,3 milliárd forintba?

  1. Pierre de Fermat nyomdokain: "… Ugyanakkor teljesen lehetetlen a köb felbontása két köb összegére, vagy a negyedik hatványoké két negyedik hatvány összegére, de nem lehet semmilyen más magasabb hatványt sem felbontani két ugyanolyan hatványkitevőjű szám összegére. E tételnek valóban bámulatos bizonyítására jöttem rá, de nincs elég hely, hogy ide leírjam."
    A nagy minuszos sejtés: semmilyen pályázati pénz elköltése nem bontható fel olyan részekre melynek összege hiánytalanul kiadja a pályázati cél megvalósítására fordított javak és szolgáltatások reális értke alapján a keretösszeget.

    (Közbeszerzési aritmetika alapfokon, kivéve Murphy)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megvannak az Év információbiztonsági szakdolgozatai

hét szept 21 , 2015
A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület kihirdette az „Év információbiztonsági szakdolgozata” pályázat nyerteseit: Szegedi Péter – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója – szakdolgozat (BSc) kategóriában, míg Simon Benedek – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója – diplomadolgozat (MSc) kategóriában nyerte el a címet. Idén négy „BSc” dolgozat és három „MSc” dolgozatból választhatott […]

Friss, ropogós