“Rembrandt-képet” festett egy számítógép

The-Next-RembrandtÚj képet festett egy számítógép Rembrandt munkáinak alapos tanulmányozása után, majd a szakemberek háromdimenziós nyomtatással életre is keltették a művet, hogy az textúrájában is olajfestményt idézzen. A The Next Rembrandt elnevezésű projekt munkatársai először digitálisan kiválasztottak egyes pontokat Rembrandt festményein, majd az adatokat összegyűjtve a számítógépek felfedeztek bizonyos mintázatokat abban, ahogy a holland mester például a szemeket megformálta portréin. A szakemberek ezután olyan algoritmusokat dolgoztak ki, amelyek Rembrandt stílusát idézve tudnak új képeket készíteni. A számítógép azt a feladatot kapta, hogy egy arcszőrzetet viselő, fehér galléros fekete ruhába öltözött, kalapos, arccal jobbra forduló, 30-40 éves kaukázusi férfi portréját fesse meg — írta a BBC News.

Utolsó lépésként a szakemberek megvizsgálták Rembrandt munkáinak felszínét, hogy az egyes helyeken mennyi festéket használt, majd háromdimenziós nyomtatási technológiával megalkották a képet, amely így textúrájában is egy olajfestményt idézett. “Az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy gépet, amely úgy dolgozik, mint Rembrandt” – mondta Emmanuel Flores, a projekt mögött álló technológiát kifejlesztő csapat vezetője, hozzátéve, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy mi tesz egy alkotást mesterművé. A kétéves projekt a Microsoft, az ING, a Delfti Műszaki Egyetem és két holland művészeti múzeum együttműködésével valósult meg. Az elkészült művet nemsokára a nagyközönség kiállításon is megnézheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Még mindig nem tudni ki támadta meg a kormányzati informatikai rendszert

szo ápr 9 , 2016
Mostanáig semmilyen ország vagy szervezet nem vállalta magára a kormányzati informatikai hálózat elleni hétvégi, úgynevezett elosztott túlterheléses támadást, amellyel több kormányzati honlapot tettek részlegesen vagy teljesen elérhetetlenné – közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI megkeresésére. A támadók az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS) módszerét alkalmazták. Ezt a támadók a célpontszerverek […]
hacker

Friss, ropogós