A ritkaföldfémek exportjának korlátozásával vághat vissza Kína az amerikai szankciók miatt

A belföldi keresletet fogja előtérbe helyezni Kína a ritkaföldfémek bányászatának fejlesztését szolgáló intézkedéseiben – idézte a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság szóvivőjének kijelentését a China Daily kínai kommunista pártlap egy napokban közzétett cikkben, amelyben a szerzők egyértelművé tették, hogy Peking készen áll az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagokat felhasználva ellencsapást mérni az amerikai szankciókra válaszul. A szóvivő közleményben reagált azokra a kérdésekre, hogy a kínai ritkaföldfém-készletet felhasználva Peking jobb alku pozícióba kerülhetne az Egyesült Államokkal szemben a kereskedelmi háborúban. Kínában termelik ki a legnagyobb mennyiségben a ritkaföldfémeket a világon, a globális termelés mintegy 85 százaléka onnan származik. Az ásványoknak ez az összesen 17 kémiai eleme kulcsfontosságú alapanyagnak számít az elektronikai termékek, félvezetők, valamint különféle hadiipari felszerelések gyártásában.

A ritkaföldfémek mérgező jellege miatt a bányászat és a finomítás is veszélyes és súlyosan környezetszennyező, ráadásul a környezeti problémák mellett gondot jelent a bányászható tartalékok mennyiségének gyors csökkenése, valamint a kitermelés nem kellő hatékonysága is – mutatnak rá a China Dailyben megjelent cikk szerzői, hozzátéve: elemzők szerint a kínai export alacsony árai nincsenek összhangban a ritkaföldfémek valós értékével. A ritkaföldfémekkel kapcsolatos találgatások azt követően kaptak szárnyra, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten látogatást tett az ország egyik legnagyobb, a délkelet-kínai Csianghszi tartományban található ritkaföldfém kitermelő és finomító üzemében. Hu Hszi-csin, a Global Times kínai pártlap főszerkesztője kedd este Twitter-bejegyzésben közölte: Kína komolyan fontolgatja a ritkaföldfémek exportjának korlátozását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Tovább javult a fizetési fegyelem tavaly a Díjnet adatai szerint

csü máj 30 , 2019
Az elektronikusan fizetett közüzemi és a háztartásokhoz köthető egyéb számlák 75,9 százalékát határidőre rendezték a fogyasztók tavaly, míg 2017-ben 73 százalékos volt ez az arány – derül ki a Díjnet e-számlakezelési szolgáltató összesítéséből. A tájékoztatás szerint javulás tapasztalható a késve kiegyenlített számláknál is. Tavaly a befizetések 4,8 százalékával csúsztak több […]
Forint

Friss, ropogós