A Holdról is látszani fog, akkorára bővítenék a GVH eddig sem szűk hatáskörét

Rigó Csaba Balázst, a Gazdasági Versenyhivatal elnökeAz eddig is szuperhatékony Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még sokkal hatékonyabbá válhat, az igazságügyi tárgyú törvények módosítása keretében ugyanis számos ponton módosulhat a versenytörvény is.

A versenyhatóság a közleményében kiemelte, hogy a törvénytervezetben – számos egyéb, a GVH hatáskörét, illetve feladatellátását hatékonyabbá tévő módosítás mellett – szerepel a nem kis vihart kavaró alapvető jelentőségű vállalkozásokra vonatkozó rendelkezés. A GVH tervezett új hatásköre német mintán alapul. A német versenytörvény alapján a német versenyhatóság jogosult kijelölni olyan vállalkozásokat, amelyek piacokon átívelő kiemelkedő jelentőséggel rendelkeznek. Azt, hogy a kijelölés során milyen szempontokat kell figyelembe vennie a hatóságnak, a német versenytörvényben is egy példálózó felsorolás határozza meg. A kijelölt vállalkozás számára kiszabható kötelezettségek is nagy mértékben megegyeznek. (Amit nem tettek hozzá, hogy német barátainknál nem módosítgatják az alkotmányt az ország vezetőinek szeszélye, napi politikai érdekei szerint, míg Magyarországon a gránitszilárdságú alaptörvényt gyakorlatilag évente toldják-foldják. De -mások mellett- az is nagy különbség, hogy Berlinben tisztelik a magántulajdont, például nem einstandolják a polgárok magánnyugdíj-megtakarításait… A -szerk- megj.)

Hozzátették, hogy hasonló, a tulajdonosi jogokat érintő jogosítványok találhatók a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben, a hatásköröket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyakorolja. A törvénytervezetben szereplő rendelkezés sem más külföldi versenyhatóság eszköztárában, sem hazai szinten más hatóság vonatkozásában nem példa nélküli – hívta fel a figyelmet a GVH. Az előírható kötelezettségek indoka, hogy az alapvető jelentőségű vállalkozás mindennapi működését hátrányosan érintő belső vagy külső ok miatt olyan piaci helyzet állhat elő, amely a verseny meglévő szintjének fenntartása és a versenytorzítás elkerülése érdekében beavatkozást igényelhet a hatóság részéről – közölte a versenyhivatal.

A fogyasztók védelmére hivatkoznak

A közlemény idézi Rigó Csaba Balázst, a nemzeti versenyhatóság elnökét, aki úgy fogalmazott: „a versenytörvény módosítására irányuló törvényjavaslatban a jogalkotó messzemenőkig szem előtt tartotta a jogállamisági szempontokat a tisztességes piaci verseny és a magyar fogyasztók védelme érdekében. Az új hatáskör vonatkozásában is maradéktalanul érvényesülnek a garanciális biztosítékok, hiszen az alkalmazás feltételei kizárólag versenyfelügyeleti eljárásban dőlhetnek el, továbbá a kijelölő és kötelezettséget meghatározó független versenytanácsi határozattal szemben közigazgatási per indítható” – hangsúlyozta.

A GVH által gyakorolható, alapvető jelentőségű vállalkozássá történő minősítést, és az ilyen vállalkozásra nézve kötelezettség kiszabását a tisztességes gazdasági verseny feltételei fennállásának és az ezt elősegítő egészséges piacszerkezetnek a biztosítása, továbbá a fogyasztók jogainak védelme teszi szükségessé. Az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés a további, a törvénytervezetben szereplő módosítások mellett a tisztességes piaci versenyhez és a magyar fogyasztók hatékony védelméhez járulhatnak hozzá.

A versenytörvény egyébként tavaly már változott: a GVH eszköztára akkor is bővült.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új webcímen érhető el a HONOR

pén ápr 5 , 2024
ShareTweetPinShareMegváltozott a HONOR webcíme, a korábbi hihonor.com helyébe a honor.com lép. George Zhao vezérigazgató szerint az angol „honor” kifejezés egy erős, többjelentésű szó, ami jelenthet becsületet, tiszteletet, de kitüntetést is: ezek pedig mind egybevágnak a vállalat céljaival, stílusával és elköteleződéseivel. „A honor.com domain átvétele természetes lépése a folytonos fejlődésünknek” – […]
George Zhao, a HONOR vezérigazgatója

És még ez is...