A Magyar Telekom az autisták mellett

SomorjaiEvaAz eNET és a Magyar Telekom az autisták és a közösség viszonyát vizsgálta. A kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 42 százaléka szívesen fogadna autizmussal élő felnőttet a szomszédságában. Nem mutatkozik magas elutasítottság azzal az eshetőséggel szemben sem, ha a megkérdezettek szomszédságába autista gyermeket nevelő család kerülne (kilenc százalék), vagy abba az osztályba járna autista, ahová a megkérdezett valamely gyermekkorú családtagja is jár (14 százalék). A válaszadók 25 százaléka határozottan nem ért egyet azzal, hogy az autista emberek képtelenek lennének beilleszkedni egy közösségbe. Viszonylag magas, 37 százalékos a bizonytalanok aránya ebben a kérdésben.

„A nyitott társadalmi környezet az egyik első számú feltétele annak, hogy az olyan kiszolgáltatott csoportok, mint az autisták, gyermekkorukon túl is minőségi életet élhessenek. A Magyar Telekom fenntarthatósági elkötelezettségével összhangban fontosnak tartja azokat a kezdeményezéseket, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az embereket, különösen a kommunikációs és szociális nehézségekkel küzdő autisták esetében” — mondta Somorjai Éva, Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese.

A kutatás eredményeiből arra lehet következtetni, hogy sokan az autizmust mint jelenséget nem ismerik, és ezért sem pozitív, sem negatív előfeltevéseik nincsenek az autistákkal szemben. Azok, akiknek van ismeretségi körükben autista, nagyobb arányban fogadnának el szívesen egy autista személyt szomszédnak, kollégának vagy a családból egy gyermek osztálytársának, mint akiknek nincsen közvetlen tapasztalatuk. Ez is jelzi, hogy az elfogadás fontos eleme az autizmussal kapcsolatos tájékozottság és a személyes tapasztalat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Itt a nyár, telepítsük a VÉSZ alkalmazást!

hét jún 20 , 2016
A nyári szabadtéri programok, fesztiválok, táborok, nyaralások idején jellemző veszélyekre, a balesetek, a tűzesetek megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az OKF az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nyaraláskor elsősorban a viharok és a kerti sütés-főzés következtében kialakult kisebb tüzek jelentenek veszélyt. Vihar közeledtével a kerti […]

Friss, ropogós