A Holdról is látszik, akkora sikerrel zárult a NISZ projektje

Hold - FöldA Holdról is látszik, akkora sikerrel zárult az a projekt, amelynek eredményeként a biztonságos elektronikus azonosítási és hitelesítési szolgáltatások továbbfejlesztése és kiterjesztése is megvalósult.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a közleményében azt írta, hogy a fejlesztések eredményei a lakosság, az államigazgatás és a vállalkozások által használt magas szintű, minőségi elektronikus ügyintézési megoldások bevezetésének alappillérei, amelyekkel csökkennek az adminisztratív terhek és gyorsabbá válik az ügyintézés. A beszámolóból kiderül, hogy a kormányzati hitelesítés szolgáltatás (Gov CA) esetében megtörtént az átállás a jelenleg legmodernebbnek számító nyilvános kulcsú titkosítást alkalmazó tanúsítványokra. Ezzel a lépéssel a kormányzati hitelesítés-szolgáltatás illeszkedik a nemzetközi ajánlásokhoz, és a jövőben is garantálja a biztonságos elektronikus kommunikációt.

Hozzátették, hogy ezzel a határon átnyúló ügyintézés is lehetővé vált. A rendszer lényege, hogy a magánszemélyek saját nemzeti azonosító eszközeiket használhassák a más uniós országokban online elérhető elektronikus közszolgáltatásokhoz való hozzáféréshez. A projekt részeként az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartást is továbbfejlesztették, így mostantól a cégek, egyéni vállalkozók és egyéb szervezetek nevében eljáró természetes személyek képviseleti jogosultsága elektronikusan ellenőrizhető.

A fejlesztéseket az Európai Szociális Alap, valamint a központi költségvetés finanszírozta a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, összesen több mint három és fél milliárd forint értékben. A program megvalósításában a NISZ mellett a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az IdomSoft Zrt., valamint a KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft. vett részt. A projekt több mint 3,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megszűnt az informatikai rendszerhiba a határátkelőhelyeken

csü jún 22 , 2023
Megszűnt az informatikai rendszerhiba a közúti és vasúti határátkelőhelyeken, valamint a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Azt írták, a hiba okát a szakemberek megtalálták és megoldották, 7 óra 40 perctől a határforgalom ismét zavartalan. A rendőrség korábban azt közölte, hogy informatikai rendszerhiba lépett fel az […]
Hegyeshalom határátkelőhely

És még ez is...