Az intelligens dokumentumfeldolgozásban és a folyamatautomatizálásban látnak fantáziát a döntéshozók

főnök góréEgy friss elemzés szerint az informatikai döntéshozók automatizálási megoldásokkal kapcsolatos magatartása jelentősen megváltozott az elmúlt két évben.

Az elemzés szerint az informatikai döntéshozók 98 százaléka vezetett be automatizálási technológiákat az elmúlt két évben, ráadásul az ezzel kapcsolatos magatartásuk is jelentősen megváltozott, mert egyre inkább az embereket előtérbe helyező technológiákat részesítik előnyben – jelentsen is ez bármit. A kutatás szerint globális szinten csökkentek a robotikus folyamatautomatizálásba (RPA) történő befektetések. A két leggyakrabban bevezetett technológia jelenleg az intelligens dokumentumfeldolgozás és folyamatautomatizálás. A válaszadók 89 százaléka úgy véli, hogy sikeresen alkalmazza a digitális átalakítást ösztönző automatizálási megoldásokat, ez az arány a múltban csak 30-50 százalék között volt a kizárólag RPA-t használók körében.

A világjárvány hatására a vállalatok három-hét évvel hozták előrébb a digitális technológiákkal kapcsolatos bevezetési terveiket, az informatikai döntéshozók 45 százaléka pedig három-négy automatizálási projektet is levezényelt az elmúlt két évben. Ennek okaként az elemzők az ügyféligények változását, a túlélési stratégiákat és a piaci lehetőségek iránti nyitást azonosította. A szakértők szerint az embereket előtérbe helyező technológiák elterjedése azt mutatja, hogy a fejlesztések már nem csak szimpla üzleti döntések, hanem a dolgozók életét hivatottak megkönnyíteni.

Arra a kérdésre, hogy az it-vezetők miért hajtottak végre ennyi beruházást az utóbbi időszakban, közel felük (48 százalék) azt válaszolta, hogy a távmunkára való felkészültség növelése érdekében, 47 százalékuk pedig a hibrid munkavégzésre való felkészülést jelölte meg. A megkérdezettek 35 százaléka csökkenteni akarta a munkavállalói kiégést az új technológiák segítségével, húsz százalék pedig az alkalmazottak nyomásgyakorlása miatt lépett.

A sikeres projektek titka

Az informatikai döntéshozók 30 százaléka olyan divíziókat automatizált, melyek a legnagyobb megtérülési potenciállal rendelkeztek. Ennek eredményeképpen az it- (59 százalék), a pénzügyi- (37 százalék) és az üzemeltetési (29 százalék) osztályokra jutott a legtöbb új technológia. A két legtöbbet bevezetett automatizálási technológia az elmúlt két évben az intelligens dokumentumfeldolgozás (IDP) (44 százalék) és a folyamat- és feladatautomatizálás (43 százalék) volt. A legkevesebbszer bevezetett technológiaként az RPA-t azonosították (32 százalék). Az automatizálási befektetések egyik legfőbb oka az volt, hogy az azokat leginkább igénylő csapatokat támogassák (34 százalék).

Az intelligens automatizálási technológiába vetett valódi bizalom jele, hogy a cégek nem adják fel könnyen a projekteket a kudarcok ellenére. A döntéshozók 62 százaléka kétszeres megtérülést várt a befektetésekből, ez nagyrészt sikerült is: 43 százalékuk állította, hogy elérték a célt. A projektek megvalósítása előtt a befektetők 56 százaléka a hatékonyság javulását, 54 százalékuk pedig a termelékenység növekedését remélte.

A kudarcba fulladt projektek okai

A felmérés az automatizálási projektek sikertelenségének okaként az emberi tényezőt azonosította. Annak ellenére, hogy a technológia bevezetésének oka elsősorban pont az emberek segítése volt, a vállalkozások azt állítják, hogy a távoli munkaerő (29 százalék) és a nem megfelelően képzett alkalmazottak (23 százalék) voltak a kudarc fő okai. Az emberek a döntéshozatali folyamat fontos részét képezik, ugyanakkor még mindig fennáll a szakadék a döntéshozók és a technológiát valóban használó dolgozók között, a döntéshozók harmada nem feltétlenül ért a technológiához.

A fejétől bűzlik…

A felmérés megállapította, hogy az extrovertált döntéshozók merészebb technológiai döntéseket hoznak, az introvertáltak viszont hamarabb észlelik a kudarcokat. Kiderült, hogy ha egy projekt nem volt sikeres, az extrovertált vezetők 42 százaléka inkább külső szakértőket vont be, míg az introvertáltak 42 százalék-a inkább a technológiát cserélte le. Érdekes, hogy akár egy évbe is beletelhet, mire a vezetők észreveszik, hogy egy digitalizációs projekt kudarcot vallott. Az informatikai döntéshozók 46 százaléka három hónapon belül észlelte a kudarcot, de meglepő módon majdnem minden tizedik (kilenc százalék) semmit sem tett ellene. Emiatt rengeteg technológiai beruházás mehet kárba éves szinten a vállalatok jelentős részénél. Mindez rávilágít annak fontosságára, hogy a vállalkozások az automatizálási projektek megkezdése előtt megértsék a folyamatokat és azt, hogy az alkalmazottak hogyan lépnek kapcsolatba a rendszerekkel annak érdekében, hogy a munkaerőt és a vállalkozást sikeresen felkészíthessék a fejlesztésekre.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kemény szexuális jelenetek miatt kapott bírság az RTL Klub

vas júl 10 , 2022
A Sisi című sorozat egyik részének korhatáros tartalma miatt bírságolta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klub szolgáltatóját. A Médiatanácshoz az RTL Klubon április 18-án sugárzott Sisi című sorozattal kapcsolatban több bejelentés érkezett. A bejelentők azt kifogásolták, hogy a 18 óra 50 perctől, 12 éven […]
Sisi