A Google visszaél erőfölényével az uniós hirdetési piacon

Google AdWordsAz Európai Bizottság értesítette a Google-t, hogy előzetes vizsgálata szerint az amerikai technológiai óriáscég megszegte az uniós versenyellenes szabályokat, erőfölényével visszaélve torzítja a versenyt a hirdetési ágazatban.

A brüsszeli testület közleménye szerint az Európai Unió (EU) előzetes megállapításaiban azt kifogásolja, hogy a Google erőfölényét kihasználva a saját online vizuális hirdetéstechnológiai (adtech) szolgáltatásait részesíti előnyben a versenytársak, a hirdetők és azok kiadóinak kárára. A bizottság szerint aggodalomra ad okot, hogy a Google állítólagosan szándékosan juttatja versenyelőnyhöz saját szolgáltatásait, kizárva ezzel a rivális hirdetőket a piacról. Ez megerősítette a cég hirdetéstechnológiai szolgáltatásainak központi szerepét az adtech ellátási láncban, valamint képességét arra, hogy magas díjat számítson fel szolgáltatásáért.

„Amennyiben a megállapítás megerősítést nyer, az ilyen magatartás sértené az EU működéséről szóló szerződés vonatkozó cikkét, ami tiltja a piaci erőfölénnyel való visszaélést” – fogalmaztak. Az uniós bizottság előzetes megállapítása szerint a feltárt magatartásra vonatkozó korrekciós intézkedések meghozatala valószínűleg nem lenne elégséges annak elkerülésére, hogy a Google továbbra is saját szolgáltatásait részesítse előnyben. Ezért a szolgáltatások egy részének eladása oszlatná el egyedül a versenyjogi aggályokat – közölték. A kifogásokat részletező értesítés megküldése nem befolyásolja a vizsgálat kimenetelét.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Uniós biztos: indokolt egyes tagállamok döntése Huawei és a ZTE hálózatainak kitiltásáról

pén jún 16 , 2023
Indokolt és összhangban van az uniós szabályokkal az Európai Unió (EU) egyes tagállamainak azon döntése, hogy kitiltják a Huawei és a ZTE kínai telekommunikációs technológiákat a távközlési hálózatokból. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos az elmúlt hetekben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy túl kevés EU-tagország tiltotta ki a kommunikációs […]
Thierry Breton, belső piacért felelős uniós biztos

És még ez is...