Uniós biztos: indokolt egyes tagállamok döntése Huawei és a ZTE hálózatainak kitiltásáról

Thierry BretonIndokolt és összhangban van az uniós szabályokkal az Európai Unió (EU) egyes tagállamainak azon döntése, hogy kitiltják a Huawei és a ZTE kínai telekommunikációs technológiákat a távközlési hálózatokból.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos az elmúlt hetekben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy túl kevés EU-tagország tiltotta ki a kommunikációs infrastruktúrájából a Kínából származó berendezéseket. Véleménye szerint ezek túl magas biztonsági fenyegetést jelentenek az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok biztonságára.

„Más ágazatokban, például az energiaiparban rekordidő alatt sikerült csökkentenünk vagy megszüntetnünk függőségünket. Az 5G-vel sem lehet más a helyzet. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan kritikus függőségeket tartsunk fenn, amelyek érdekeink ellen fordulhatnak. Ez komoly kockázatot jelentene közös biztonságunkra nézve. Felszólítok minden tagállamot és távközlési szolgáltatót, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket. A 27 uniós tagállam közül csak tíz korlátozta vagy tiltotta ki a nagy kockázatot jelentő cégeket” — mondta a biztos.

Az Európai Bizottság 2020 elején vezetett be intézkedéseket az 5G hálózatok biztonsága érdekében. Akkor a biztos még úgy nyilatkozott, hogy az EU-nak nem áll szándékában kizárni egyetlen vállalatot sem az ötödik generációs mobil távközlési infrastruktúra fejlesztésekből, még a kínai Huawei kitiltását szorgalmazó washingtoni nyomás ellenére sem, inkább a szigorú felügyeletet részesítési előnyben. Kína és az érintett vállalatok tagadják a biztonsági fenyegetés kockázatát, véleményük szerint a vádaskodások geopolitikai indíttatásúak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

RoboCup Junior Európa-bajnokság: hét érem és három különdíj

pén jún 16 , 2023
ShareTweetPinShareVéget ért a horvátországi RoboCupJunior Európa-bajnokság, amelyen tizenkét csapat képviselte Magyarországot. A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Magyar Ifjúsági Robot Kupáján minősített csapatok június 7. és 10. között a horvátországi Varazdinban mérték össze tudásukat a 14 év alatti gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior Európa-bajnokságon. […]
RoboCup

És még ez is...